Συμφωνία δύο σταδίων ή αναβολή επ’ αόριστο και με άγνωστη νέα ατζέντα είναι οι δύο επιλογές που έχει πλέον το οικονομικό επιτελείο απέναντι στη δεύτερη αξιολόγηση.
Οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται το σταδιακό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έστω και υπό όρους. Δεδομένο είναι ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών (stuff level agreement) θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα τρία μεγάλα θέματα της αξιολόγησης: τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και το θέμα της ενέργειας.
Ως γνωστό τα εργασιακά είναι το πιο δύσκολο από αυτά. Ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσχοβισί επικοινώνησε στα μέλη της Κυβέρνησης μια συμβιβαστική λύση με βάση την οποία η Ελλάδα θα δώσει τις ομαδικές απολύσεις και θα πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Με άλλα λόγια το υπουργείο εργασίας θα πρέπει να υποχωρήσει και να άρει την διοικητική έγκριση που σήμερα δίνεται από την υπουργό εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις με αντάλλαγμα να έχει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για το καθορισμό των μισθών.
Μια τέτοια συμφωνία θεωρείται ότι θα έβρισκε σύμφωνο και το ΔΝΤ. Στην συμφωνία θα ακολουθηθεί η βέλτιστη ευρωπαϊκή συμφωνία για τον συνδικαλιστικό νόμο, την επαναφορά της ανταπεργίας αλλά και τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος θα μπορεί να δίνεται, όχι όμως με κριτήριο την ηλικία αλλά τα χρόνια υπηρεσίας και το γνωστικό αντικείμενο.
Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει θεωρητικά με την διαφορά για το 2018 που ξεκίνησε από τα 600 εκ. ευρώ να έχει μειωθεί κάτω από τα 200 εκ. ευρώ μετά από το πακέτο μέτρων που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά και περιλαμβάνει:
• Την καλύτερη στοχοθέτηση του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη μείωση του κονδυλίου που σήμερα είναι 105 εκ. ευρώ.
• Την αλλαγή της φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιριών, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών και την παράταση της συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ως το 2018.
• Την έκπτωση 1,5% που γίνεται κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους και η οποία πληρώνεται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Είναι άγνωστο ακόμη αν οι θεσμοί θα θελήσουν να έχουν νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων από φέτος ή από το 2017. Το θέμα όμως αυτό καθώς και το μικρό υπόλοιπο που κυμαίνεται από 150 έως 180 εκ. ευρώ μπορούν να κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες.
Στην ενέργεια το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι θεσμοί πιέζουν για την δημοπρασία μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Οι μεγαλύτερες δημοπρασίες θα καλύψουν το κενό που άφησε η καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της αξιοποίησης του 17% της ΔΕΗ.
Τα τρία αυτά θέματα πρέπει να αναφέρονται ως υλοποιημένα μέχρι και το τέλος του χρόνου για να υπάρξει τεχνική συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου.
Το δεύτερο κύμα
Τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα αφού τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης δεν μπορούν -εκ των πραγμάτων- να συμπιεστούν, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου.
Συνεπώς θα υπάρξει επιμέρους συμφωνία ώστε να τεθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για να κλείσουν σταδιακά μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών των επιχειρήσεων που ακόμη καθυστερεί λόγω τεχνικών λεπτομερειών, όπως το κούρεμα ακόμη και του κεφαλαίου για τις οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο (Δ.Ο.Υ, ασφαλιστικά ταμεία) και οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων σε μια συνολική ρύθμιση των οφειλών τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που χρειάζεται ακόμη χρόνο για να στελεχωθεί, να καταστεί λειτουργικό αλλά και για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του ΤΧΣ.
Οι αλλαγές στο δημόσιο και τα ειδικά μισθολόγια θέλουν επίσης περαιτέρω επεξεργασία πριν εφαρμοστούν καθώς επίσης και τα μικρότερα θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την δικαιοσύνη και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις ανεξάρτητες αρχές.