Κάνοντας επίκληση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν την κοινή νομική τάξη της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ, απηύθυνε χθες έμμεση έκκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα, να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.
Ο κ. Φερχόφστατ επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ενοχή ή την αθωότητα των εν λόγω στρατιωτικών, αλλά τονίζει ότι οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την κοινή νομική τάξη της Ενωσης υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. «να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξαρτήτως της ενοχής του ή όχι, σε ένα κράτος όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή άλλης μορφής υποτιμητική και απάνθρωπη μεταχείριση».
Υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία ακολουθούνται νόμοι έκτακτου χαρακτήρα με τρόπο τέτοιο που «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον σεβασμό των απαράβατων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια της σωματικής και πνευματικής ύπαρξης, το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη».
Η κυβέρνηση ωστόσο και προσωπικά ο πρωθυπουργός φέρονται να δέχονται εντονότατες πιέσεις από την Αγκυρα για την έκδοση των «οκτώ», κάτι που «εκμυστηρεύθηκε» ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας σε όσους πολιτικούς αρχηγούς τον ρώτησαν χθες στις συναντήσεις που είχε μαζί τους. Γεγονός που δυσχεραίνει βέβαια τη θέση του, καθώς τυχόν έκδοση θα φανεί πλέον ως ικανοποίηση μιας πολιτικής αξίωσης του κ. Ταγίπ Ερντογάν μεσούσης και της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.
Εξέταση των αιτήσεων
Τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί από σήμερα, καθώς ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων αναίρεσης των «οκτώ» κατά της έκδοσής τους.
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν σήμερα, αύριο και την Πέμπτη από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, χωριστά. Εκκληση προς τους δικαστές του Αρείου Πάγου να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απηύθυνε ο Αλ. Λυκουρέζος, προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου σε περίπτωση που τα τρία διαφορετικά συμβούλια του ανωτάτου δικαστηρίου αποφανθούν διαφορετικά για το θέμα αυτό». Από την άλλη, μερίδα διανοουμένων έχουν ταχθεί κατά της έκδοσης οργανώνοντας σχετικές δράσεις. «Αυτά τα ζητήματα τα λύνουν τα δικαστήρια χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης από τον χώρο του Πάρκου ΕΑΤ – ΕΣΑ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στήριξης των «οκτώ». Σύμφωνα με τον κ. Δοξιάδη, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι οι πολίτες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Δικαιοσύνη, «διότι θεωρούμε ότι το πρόβλημα με το αίτημα είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της έκδοσης.
Στην εκδήλωση διανοούμενοι και πολιτικοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την προοπτική έκδοσης των «οκτώ», θέλοντας να την κοινοποιήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Ειρήνη Αγαπιδάκη, Στάθης Καλύβας, Γιώργος Καραμπελιάς, Βάσω Κιντή, Ξένια Κουναλάκη, Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Μομφεράτος, Δημήτρης Νόλλας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Γιώργος Προκοπάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιάννης Τζανετάκος, Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.