Σε εγρήγορση είναι οι υπηρεσίες του Δήμου και η πολιτική του ηγεσία, καθώς οι ενδείξεις συντείνουν στο γεγονός ότι το «χαμένο εκατομμύριο» έχει τελικά υπεξαιρεθεί από τα ταμεία. Ίσως και εντός της ημέρας υπάρξουν εξελίξεις, καθώς η δημοτική αρχή θα πάει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει: πώς «βγήκε» ένα εκατομμύριο ευρώ, μέσα σε περίπου ένα χρόνο ίσως και λίγο περισσότερο, από τα ταμεία του Δήμου χωρίς να γίνει αντιληπτό το γεγονός, αλλά και χωρίς να «σκαλώσει» σε κάποια ασφαλιστική δικλείδα;
Μόνο εύκολη δεν είναι η υπόθεση που εδώ και λίγες μέρες αποκαλύπτεται στην ομάδα που ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία ένα προς ένα. Και δεν είναι εύκολη, για πολλούς λόγους. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για υπεξαίρεση, θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα και να επιστρέψουν στα ταμεία, καθώς ένα εκατομμύριο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, αλλά και στην κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι Δήμοι, είναι ανεπίτρεπτο να χάνεται. Εύλογες επίσης είναι οι ευθύνες κάθε μορφής, καθώς δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μην είναι τελικά λογιστικό λάθος και να μην παρεμποδίζεται. Προφανώς, έχει σημασία τι θα διαπιστώσουν οι ορκωτοί λογιστές και μετέπειτα η δικαιοσύνη, αφού εκεί φαίνεται να οδηγείται η υπόθεση. Ήδη, εδώ και λίγες μέρες η δημοτική αρχή έχει αυτοβούλως ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές, ενώ η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα έντονη στο δημαρχείο. Η πρώτη έρευνα έχει καταλήξει σε κάποια αποκαλυπτικά συμπεράσματα και πλέον, η εντύπωση ότι κάποιος «έβαλε στο χέρι» τα χρήματα, είναι πολύ ισχυρή. Προφανώς, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό, παρά μόνο από τη στιγμή που θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και γι αυτό, η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα.
Ευθείες και πλάγιες κατηγορίες
Χθες, η υπόθεση αναφέρθηκε χωρίς όμως να κατονομαστεί και στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, ο οποίος είχε ξεκινήσει το θέμα με ερώτημα που έθεσε πριν από δύο περίπου μήνες στο δημοτικό συμβούλιο, προσπάθησε να το ξαναθέσει. Το προεδρείο δεν του το επέτρεψε ωστόσο, καθώς σε έκτακτη συνεδρίαση δεν συζητούνται θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Ο κ. Φίλιος τον κατηγόρησε και πάλι ότι λαϊκίζει, κατηγορία που του απέδωσε και πριν από λίγες μέρες, για αντίστοιχες δηλώσεις. Ο κ. Γκόντας κατά τη συνεδρίαση «απείλησε» ότι αν δεν του επιτραπεί να θέσει το ζήτημα, θα «μιλήσει στην τηλεόραση», κάτι που έκανε αμέσως μετά τη σύντομη συνεδρίαση, χωρίς όμως να αποκαλύψει κάποιο στοιχείο. Στις δηλώσεις του ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην αλλαγή του συστήματος ελέγχου της ταμειακής υπηρεσίας το περασμένο καλοκαίρι, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για δύο πράγματα: ευθέως, ότι άλλαξε χωρίς αποφάσεις το πρόγραμμα διαχείρισης. «Ο δήμαρχος γνώριζε το έλλειμμα από το φθινόπωρο σίγουρα. Γιατί το έκρυβε τόσο χρονικό διάστημα;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Γκόντας και συμπλήρωσε «την ώρα που μπήκε αυτή η εταιρία έτρεχε πρόγραμμα από την αποκεντρωμένη διοίκηση χρηματοδοτούμενο 120.000 ευρώ για 3 χρόνια χωρίς να χρειαστεί ο Δήμος να πληρώσει ούτε ευρώ». Πλαγίως, ότι «σιωπά» για το θέμα. «Οφείλουν να απαντήσουν σε ποιες τσέπες έχει καταλήξει περίπου 1 εκατ ευρώ και γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα σιώπησαν. Πρέπει να ψαχτεί από όλες τις αρμόδιες αρχές τι κρύβεται πίσω από τη σοβαρή υπόθεση» είπε. Όταν πάντως ρωτήθηκε εάν έχει στοιχεία για την υπόθεση απάντησε πάλι πλαγίως, λέγοντας ότι «όλα τα στοιχεία έχουν πάει εκεί που έπρεπε να πάνε, σε όλες τις αρμόδιες αρχές».
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Το χρονικό
Το μικρό χρονικό της υπόθεσης, έχει ως εξής: Στις αρχές Μαρτίου ο κ. Γκόντας ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια την ύπαρξη του ελλείμματος. Ο κ. Φίλιος στη συνέχεια, απάντησε λέγοντας ότι έχουν κληθεί οι ορκωτοί λογιστές για να ξεκινήσουν έρευνα, ενώ τόνιζε ότι η δημοτική αρχή έμαθε για την απουσία των χρημάτων, όταν την ενημέρωσε η υπηρεσία, η οποία, όπως είπε προ ημερών, «παρέδωσε κλεισμένο το τρίτο τρίμηνο του 2012». Οι επόμενες εξελίξεις, αναμένονται ραγδαίες…