Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με προκλητική ιδιοκτησιακή αντίληψη, πέντε και πλέον μήνες τώρα εκτελεί παράνομες χωματουργικές εργασίες εκρίζωσης καλαμιών, εκσκαφών εκβάθυνσης, και επιχώσεων αδρανών υλικών στη λίμνη Παμβώτιδα και σε ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στον υγροβιότοπο Αμφιθέας. Το πασίδηλα καταστροφικό έργο γίνεται για την κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι για τη φιλοξενία πανευρωπαϊκών αγώνων, που θα λάβουν χώρα το Σεπτέμβρη, για τα εκατοντάχρονα «ελευθέρια» της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Η κατασκευή του θα σημάνει την ανάλωση ενός από τα πιο πολύτιμα φυσικά κεφάλαια του λιμνιαίου οικοσυστήματος, την τελευταία εναπομείνασα καθαρή περιοχή της Παμβώτιδας. Ο αυταρχισμός και η δημαγωγική εκτόξευση του θέματος, από πλευράς δημάρχου Φίλιππα Φίλιου δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο σε μια τόσο ξεκάθαρη υπόθεση ούτε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας δια του Γενικού της Γραμματέα Ηλία Θεοδωρίδη, δεν κατάφερε να περιορίσει το πλήγμα στην πολιτική της αξιοπρέπεια, θέτοντας σε κίνδυνο κι αυτή τη θεσμική της αξιοπιστία, όταν ενώ αρχικά και μετά από επερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου των Οικολόγων Πράσινων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε ζητήσει την άμεση διακοπή των παράνομων χωματουργικών εργασιών και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης. Η συνέχεια συνίσταται σε χορήγηση άδειας προφανώς στο μεταξύ ανακάλυψε την αξιοποίηση των υδατικών πόρων και εν συνεχεία βάφτισε το όλο εγχείρημα «έργο προστασίας-συντήρησης οικοσυστημάτων», συνοδευόμενο με την αναγκαία κοπή των καλαμιώνων!
Οι υπηρεσιακές «ακροβασίες» δεν έχουν τέλος, η υποδεικνυόμενη έκταση «διαχείρισης» του καλαμιώνα είναι ταυτόσημη με αυτή του προτεινόμενου αγωνιστικού χώρου, έχοντας τις ίδιες διαστάσεις 800 μ. x 80 μ. = 64.000 μ2! Από την Δ/νση Υδάτων Ηπείρου ουσιαστικά δίνεται το πράσινο φως, σε εκσκαφές και εκβάθυνση μεγάλης κλίμακας, από τα 0,40 μ. του υφιστάμενου βάθους στο προσδοκούμενο 1,50 μ. και πλέον (προδιαγραφές αγωνίσματος).
Τα «slalom» της δημοτικής αρχής περιλαμβάνουν και επίχωση με αδρανή υλικά σε περιοχή natura, που δεν προβλέπει καμμία μελέτη, να χρησιμοποιηθούν ως βάση έδρασης των πύργων παρακολούθησης ή των κερκίδων των χειροκροτητών της…
Το «τσαλαπάτημα» της νομοθεσίας δεν σταματά εδώ όμως, όπως προκύπτει από το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα Διανομής Αμφιθέας τα δύο επίμαχα τεμάχια 188, 189 τα οποία απεικονίζονται για υγρό στίβο, χαρακτηρίζονται ως «βάλτος» και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στην κυριότητα του δήμου Ιωαννιτών.
Ακόμη και οι συντεταγμένες που αφορούν στην εν λόγω περιοχή εργασιών είναι παντελώς εσφαλμένες, καθότι αφορούν στην εξωτερική πλευρά του αναχώματος προς τη μεγάλη υδάτινη επιφάνεια της Παμβώτιδας, ενώ το επίμαχο σημείο είναι εντός του αναχώματος…
Επειδή το εκτελούμενο έργο αποτελεί μνημείο γελοιοποίησης της διοίκησης και ακολουθεί τον κατήφορο, υιοθετώντας πρακτικές και συμπεριφορές που καθιστούν την έννοια της περιβαλλοντικής νομιμότητας για τους ιθύνοντες «κενό γράμμα», καταγγέλουμε ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Οικολόγοι Πράσινοι, την αυθαιρεσία επικαλούμενοι την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, την εφαρμογή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται από το Ν. 4042/2012 αριθ. 7, υλοποιώντας την επιταγή του ευρωπαϊκού και εθνικοί δικαίου για κυρώσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την υποτροπή της παράβασης, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά στο μέλλον…
Η εμμονή των υπεύθυνων υπέρ της συγκεκριμένης χωροθέτησης, καταδεικνύει ότι είναι το μόνο σημείο που είναι καθαρά τα νερά καθόσο, αποτελούν υπόγεια νερά των πηγών του όρους Μιτσικελίου και προστατεύονται από το ανάχωμα από το υπόλοιπο υγρό σώμα της λίμνης, το οποίο κυριαρχείται από ανοξικές συνθήκες. Συντρέχουν δηλαδή λόγοι δημόσιας υγείας για τους αθλητές, από την έκθεσή τους στα κυανοβακτήρια (μικροκυστίνες) της λίμνης. Η υψηλή τοξικότητα των θερινών μηνών από μετρήσεις του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιου, κατέγραψαν ευρήματα της τάξης του 90-99%, που συνιστούν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απειλή για δραστηριότητες αναψυχής.