Λευκορωσία – Κυρώσεις ΕΕ Για Την Αναγκαστική Προσγείωση
Υπό διερεύνηση παραμένει η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair. Σάλος έχει προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με αυτό το πρωτοφανές γεγονός. Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία με το πρόσχημα της ενδεχόμενης ύπαρξης
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο διέταξε μια πτήση της Ryanair στην οποία επέβαινε ένας σημαντικός μπλόγκερ της αντιπολίτευσης και κατευθυνόταν στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ, και τον συνέλαβε κατά την άφιξή του, δήλωσαν αξιωματούχοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρώσεις
Τρόμος επικράτησε στο αεροσκάφος με τους 171 επιβάτες εκ των οποίων 11 Έλληνες να έχουν πανικοβληθεί. Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ΕΕ βρίσκεται το σκάνδαλο αυτό.
Λευκορωσία – Κυρώσεις της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής
“Διεθνές σκάνδαλο” χαρακτήρισε προ ολίγου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ την υποχρεωτική εκτροπή της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς. Μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ηγετών η πρωτοφανής αυτή πράξη της Λευκορωσίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλύσουν εκτενώς τις πιθανές κυρώσεις απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς της Λευκορωσίας. Λόγος γίνεται και για την Ρωσία η οποία υποστηρίζει την Λευκορωσία. Τέλος ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν έχει φιλικές σχέσεις με τον Λευκορώσο. Ωστόσο αναμένεται να διατηρήσει ουδέτερη στάση ή και θετικά προσκείμενη προς οιαδήποτε απόφαση κυρώσεων.
Οι επόμενες κινήσεις λοιπόν της Ε.Ε. θα τεθούν επί τάπητος στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής, η ατζέντα της οποίας αναμενόμενα άλλαξε, έπειτα από τις πρωτοφανείς χθεσινές εξελίξεις.
Πολλοί σχολιαστές αναφέρουν πως η Λευκορωσία ακολουθεί ένα ρωσικό πρότυπο πολιτικής πρακτικής. Τονίζουν πως υποκινείται από ρωσικό δάκτυλο. Ωστόσο όπως γνωρίζουμε ο σκληροπυρηνικός Λευκορώσος Πρόεδρος (για άλλους δικτάτορας) θέλει να κυριαρχεί στο πολιτικό παιχνίδι επικράτησης.
Και όλα αυτά λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Αρκτικής Συνόδου στο Ρέικγιαβικ, αλλά και μετά την σημαντική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την ολοκλήρωση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική.
Μία ερώτηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι: Δεν γνώρισε ο Λευκορώσος τις συνέπειες της πράξης αυτής; Σαφώς και γνώριζε τι θα προκληθεί από την απόφαση αυτή. Αυτό που φαίνεται είναι να μην τον απασχολούν οι συνέπειες. Συνήθως οι αρχηγοί κρατών που επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν παρατηρείται κάποια τέτοιου είδους στάση.