Στο Πωγώνι, η «Κιβωτός του Κόσμου» θα εγκαταστήσει μια νέα δομή για τη νεολαία, στα πρότυπα των κεντρικών της, που την έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο δραστήριες εθελοντικές οργανώσεις.
Ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, εφημέριος του ιερού ναού Κολωνού, είναι η «ψυχή» της προσπάθειας και χθες, βρέθηκε στην Πωγωνιανή για να παρουσιάσει την πρωτοβουλία μαζί με το δήμαρχο Πωγωνίου ΚώσταΚαψάλη, την πρόεδρο του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού ΜάρθαΠαπαδοπούλου κ.α. «Έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο με το δικό μας κέντρο στην Αθήνα. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε εθελοντές, όλη την κοινωνία. Στην πορεία, θέλουμε να να δημιουργήσουμε γεωργική σχολή που θα βοηθήσει ανθρώπους από όλη την Ήπειρο να καλλιεργήσουν σωστά και επιστημονικά τη γη» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Καψάλης από την πλευρά του είπε ότι για να στεγαστεί το κέντρο, θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις όπου στεγάζονταν οι σχολές Λάτση και τώρα είναι άδειες. Την επόμενη σχολική χρονιά, θα φιλοξενηθούν τα πρώτα 50 παιδιά, τα οποία, όπως είπε ο πατέρας Αντώνιος θα είναι από τις καινούργιες εγγραφές της Κιβωτού. Όπως είπε ο δήμαρχος, η προσπάθεια θα στηριχτεί και στον εθελοντισμό των κατοίκων της περιοχής, ενώ η δημοτική αρχή θα συνεισφέρει με έκταση όπου θα κάνουν πρακτική άσκηση οι μαθητές της Γεωργικής Σχολής, όταν αυτή συσταθεί. Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού, η κα Παπαδοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επιλογή της περιοχής του Πωγωνίου από την Κιβωτό, μπορεί να συνεισφέρει και σε κάτι ακόμα: τις συντονισμένες δράσεις με τα ιστορικά αρχεία που στεγάζονται στο Σουφαρί Σαράι και των οποίων είναι πρόεδρος, σχετικά με την ιστορία και τη δράση της περιοχής. «Μπορούμε να αναδείξουμε τη δράση των κατοίκων της και να κάνουμε συνδυαστικές δράσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μια τυχαία έμπνευση
Ανατρέχοντας στη γέννηση της ιδέας, ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι αυτή γεννήθηκε τυχαία, πριν από δύο χρόνια, σε μια εκδρομή στην περιοχή. Τη δυσκολία της προσπάθειας, τόνισε και ο κ. Καψάλης, για να ζητήσει ενεργή συμμετοχή από όλους και στήριξη. Η «Κιβωτός του Κόσμου» δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος, βρήκαν ένα χώρο προστασίας, δημιουργικής δραστηριότητας και παιδείας. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003».
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ