Επιστροφή στα πανεπιστήμια με μέτρα και κέντρα εμβολιασμού
Από σήμερα, 4 Οκτωβρίου επαναλειτουργούν σταδιακά τα Πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία κοινή Υπουργική απόφαση η επιστροφή στα πανεπιστήμια θα πραγματοποιηθεί με σωρεία μέτρων.
Ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Παν. Αιγαίου ανακοίνωσαν την έναρξη των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου. Ώστε να υπάρξει «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΦΕΚ 4406Β_2021 καθορίζονται τα μέτρα που ισχύουν για την δια ζώσης παρουσία φοιτητών και καθηγητών.
Σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται με φυσική παρουσία εντός των Α.Ε.Ι. συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν υποχρεωτικά μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19, ή
β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους
από κορωνοϊό COVID-19, ή
γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει
παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι
(20) ημερών και μικρότερο των εκατόν ογδόντα (180)
ημερών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού
ελέγχου, ή
δ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Η δαπάνη για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου βαρύνει αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην
εκπαιδευτική διαδικασία.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα. Το σύστημα συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.