Την προστασία της φέτας όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην αγορά του Καναδά κέρδισε η Ελλάδα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Το προσχέδιο της συμφωνίας , προβλέπει την προστασία του ελληνικού προϊόντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Δηλαδή, απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων παραγωγής Καναδά με την ονομασία «ΦΕΤΑ». Ακόμα πιο σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι και στην αγορά του Καναδά η φέτα θα αποτελεί προστατευμένο ελληνικό προϊόν ονομασίας προέλευσης καθώς ήδη υπάρχοντες καναδοί παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όρο φέτα μόνο υπό την προϋπόθεση να συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτα», «στυλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης προϊόντος δηλαδή «made in Canada». Προβλέπεται επίσης ότι κανένας νέος παραγωγός δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία φέτα ακόμα και με τις παραπάνω διατυπώσεις.
Επιπλέον για τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στον Καναδά και φέρουν την ονομασία φέτα θα απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε εικαστικού στοιχείου που να παραπέμπει στην Ελλάδα π.χ Παρθενώνας. Τέλος το υπουργείου Εμπορίου του Καναδά θα έχει την ευθύνη να ζητούν την συμμόρφωσης στις περιπτώσεις που εντοπιστούν εταιρείες που θα παραβούν την συμφωνία αυτή χωρίς να χρειάζεται η Ελλάδα να ακολουθήσει δικαστική διαδικασία.
Μάλιστα η συμφωνία περιλαμβάνει και τον διπλασιασμό των ποσοτήτων τυριών που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η συμφωνία με τον Καναδά εκτιμάτε ότι θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες συμφωνίες που πρόκειται να συνάψει η Ε.Ε όπως αυτήν με τις ΗΠΑ.
Χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΙΝΤΑ), Βιτάλ Μορέιρα και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ στους οποίους έθεσε τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς και ζήτησε στην συμφωνία να υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία του ελληνικού προϊόντος . Οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι και την τελική υπογραφή της συμφωνίας η οποία θα γίνει επί Ελληνικής Προεδρίας και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ο στόχος τώρα είναι στην τελική συμφωνία όλα αυτά να αποτυπωθούν με σαφήνεια ώστε να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων ή διεκδικήσεων.
Η φέτα αποτελεί ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα. Σήμερα η ζήτηση φέτας παγκοσμίως είναι στις 200.000 τόνους. Η Ελλάδα παράγει περίπου τη μισή ποσότητα , δηλαδή 100.000 τόνους από τους οποίους μόλις το 10% κατευθύνεται στις ξένες αγορές γεγονός που δείχνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που μπορεί να υπάρξουν. Μάλιστα υπολογίζεται ότι στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε περίπου 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής, ενώ άλλοι 50.000 γεωργοί υποστηρίζουν τον κλάδο εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες για τη διατροφή των ζώων ζωοτροφές.
Πηγή: tanea.gr