Το ζήτημα της ασφάλειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική συγκυρία, όπου το προσωπικό είναι λιγοστό και η συντήρηση γίνεται με δυσκολία, επανέρχεται μέσω… της δικαστικής οδού και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της δίκης για το σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε στο Κολυμβητήριο Ιωαννίνων το Νοέμβριο του 2007. Τότε, 45 παιδιά μεταφέρθηκαν προληπτικά στα δύο νοσοκομεία της πόλης, καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και τάση λιποθυμίας, όταν από ανθρώπινο λάθος, ο συντηρητής -ο οποίος συνελήφθη- διοχέτευσε στην πισίνα του Εθνικού Αθλητικού Ναυτικού Κέντρου Ιωαννίνων, μαζί με το χλώριο και υδροχλωρικό οξύ με αποτέλεσμα, από την χημική αντίδραση, να προκληθούν αναθυμιάσεις. Για το περιστατικό είχε υποβληθεί μήνυση στην τότε πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΑΝΚΙ Τόνια Σβάιερ, καθώς επίσης στον συντηρητή και την υπεύθυνη της προμηθεύτριας εταιρίας, από δύο γονείς. Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν προκλήθηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας σε κανένα παιδί, η μήνυση αποσύρθηκε, αλλά η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη.
Η υπόθεση, μετά από καθυστερήσεις πολλών μηνών, εξαιτίας και των απεργιών των δικαστών και δικηγόρων, εκδικάστηκε την Τετάρτη και το Δικαστήριο έκρινε αθώα την κ. Σβάιερ, αλλά καταλόγισε ευθύνες στον υπάλληλο και την προμηθεύτρια, στους οποίους επέβαλλε ποινή κάθειρξης 7 και 8 μηνών αντίστοιχα, με αναστολή. Πιθανότατα βέβαια θα ασκηθεί έφεση από τους δύο τελευταίους, οπότε θα υπάρξει συνέχεια της νομικής διαδικασίας. Η κ. Σβάιερ, μιλώντας, για το περιστατικό πάντως μετά την έκδοση της απόφασης, δεν προσπάθησε με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει το ζήτημα, το οποίο στάθηκε αιτία για να υποβάλλει και την παραίτησή της από την Διοίκηση του ΕΑΝΚΙ τότε. Το δικαστήριο έκρινε πως ως πρόεδρος δεν είχε καμία ευθύνη, με δεδομένο πως δεν υπήρξε αμέλεια στην συντήρηση των μηχανημάτων ή κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα για το οποίο θα έπρεπε η διοίκηση να επιληφθεί.
«Ήταν καθαρά ένα ανθρώπινο λάθος, σαν αυτά που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Το ευχάριστο ήταν ότι δεν δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα σε κανένα από τα παιδιά», σημείωσε ενώ εξέφρασε την θλίψη της για την καταδίκη του υπαλλήλου, που εργάζεται χρόνια στο κολυμβητήριο και γνωρίζει το αντικείμενο. «Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι υπάλληλοι , η εγκατάσταση θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, κάνουν υπερπροσπάθεια για να κρατηθούν οι εγκαταστάσεις», ανέφερε.Με αφορμή την ολοκλήρωση της υπόθεσης, τουλάχιστον στο κομμάτι που την αφορά και προκειμένου, όπως είπε, να μην προκληθεί ξανά κανένα πρόβλημα που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών κυρίως, η κ. Σβάιερ κάλεσε τις τοπικές αρχές να ενισχύσουν της αθλητικές υποδομές.
«Θα πρέπει οι αρμόδιοι να ρίξουν μια ματιά στο Κολυμβητήριο για να γίνει κάτι. Σε μια πόλη όπως τα Γιάννενα τα παιδιά είναι πάρα πολλά και υπάρχει μεγάλος φόρτος για το Κολυμβητήριο. Θα πρέπει να γίνει διόρθωση ή να ξαναχτίσουμε τις εγκαταστάσεις αν χρειαστεί γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα και κρατιούνται μόνο χάρη στο φιλότιμο και τις προσπάθειες των υπαλλήλων. Θα πρέπει να ρίξουν βάρος στις υποδομές», σημείωσε.