Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/9 στα Γιάννενα, η σύσκεψη για την κτηνοτροφία που διοργάνωσε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, η πρώτη στα πλαίσια μιας σειράς αντίστοιχων πρωτοβουλιών που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Στην εισήγησή του εκ μέρους της Γραμματείας, ο Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της κτηνοτροφίας, με τις εταιρείες να εισέρχονται σε αυτόν τον τομέα βρίσκοντας έτοιμες υποδομές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΔΩΔΩΝΗΣ, σε βάρος τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των μικρομεσαίων παραγωγών. Τόνισε τις ευθύνες που έχουν οι πρώην Ενώσεις Α.Σ. συνολικά για το ξεπούλημα του κλάδου, από τη σκοπιά της συνειδητής εφαρμογής της συγκεκριμένης αντιαγροτικής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στο ξεκλήρισμα των μικροπαραγωγών και τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων, δίνοντας στοιχεία από τον κλάδο της αγελαδοτροφίας που τη δεκαετία του ’90 αριθμούσε 14000 παραγωγούς και το 2012 μέτραγε 3900 παραγωγούς με τις ίδιες ποσότητες γάλακτος!.
Ο εισηγητής, μιλώντας για νέα ΚΑΠ, τόνισε τα εμπόδια που βάζει για τη λήψη των μειωμένων – έτσι κι αλλιώς – επιδοτήσεων για τους φτωχούς κτηνοτρόφους, αναφέρθηκε στον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, την αντιμετώπιση των αγροτοκτηνοτρόφων ως επιχειρηματίες με την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων β΄ κατηγορίας από 1/1/2014, το φόρο επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν και άλλα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μικροί παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη δυσβάσταχτη – συνολικά – αύξηση του κόστους παραγωγής τους σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές για το προϊόν τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αποχαρακτηρισμό του ελληνικού γάλακτος και την κατάργηση των δασμών εισαγωγής του από άλλες χώρες, σε συνδυασμό με τη δράση εταιρειών όπως των Αφων Σαράντη (ΤΥΡΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ) που, διατηρώντας ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία και ένα στη Ρουμανία, επιδιώκουν να μπουν στην αγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ για να αξιοποιούν το γάλα από το εξωτερικό!
Συζήτηση έγινε επίσης και για τη συμβολαιακή γεωργία / κτηνοτροφία, που βάζει νέες θηλιές στο λαιμό των παραγωγών μέσα από τα έντοκα δάνεια που αναγκάζονται να συνάψουν με τράπεζες και συγκεκριμένα, την Τράπεζα Πειραιώς που εξαγόρασε την πρώην ΑΤΕ.
Η εισήγηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς σε ζωντανούς, μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους που θα διεκδικούν όχι απλά την ανακούφιση από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά την κοινή συμπόρευση με τους εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, για τη συνολική ανατροπή τους. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στο μπλόκο της Νίκαιας και στην αντοχή που έδειξε χάρις και στην έμπρακτη συμπαράσταση του λαϊκού κινήματος.
Στη συνέχεια ο Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περιοχή της Ηπείρου, στις δυσμενείς εξελίξεις από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ που άνοιξαν το δρόμο και την όρεξη και σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες πανελλαδικά για μείωση στις τιμές του γάλακτος, καθυστερήσεις στις πληρωμές κλπ. Επέμεινε στην ανάγκη οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να δείξουν εμπιστοσύνη στην ΠΑΣΥ και τη γραμμή πάλης που χαράζει μιας και οι ίδια η ζωή, αφενός επιβεβαίωσε τις προβλέψεις / εκτιμήσεις της, αφετέρου έδειξε περίτρανα το ρόλο των ξεπουλημένων ηγεσιών του αγροτικού κινήματος που συνεχίζουν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των παραγωγών για λύσεις εντός των τειχών του συστήματος, σε κοινή διαδρομή με Δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου όπως έγινε πρόσφατα με τη σύσκεψη – φιέστα που συνδιοργάνωσαν ΠΕΔ Ηπείρου και εκπρόσωποι των μεγαλοκτηνοτρόφων.
Ακολούθησαν ερωτήσεις – τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη που αφορούσαν τη ΔΩΔΩΝΗ και γιατί σήμερα δεν μπορεί να βρεθεί στην προηγούμενη κατάσταση, τη νομιμοποίηση των στάβλων, τις Ομάδες παραγωγών, το ρόλο των πρώην Ενώσεων κ.ά.
Στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας, στάθηκε αναλυτικά στη μετατροπή των Ενώσεων / Συνεταιρισμών σε Ανώνυμες Εταιρείες μέσα από τον αντίστοιχο νόμο του 2010 και το βρώμικο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν και στην περιοχή της Ηπείρου ειδικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ ενώ ο Σπύρος Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτ/νιας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη οργάνωσης του αγροτικού κινήματος μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους στα χωριά, ώστε να πάψει να υπάρχει η αναντιστοιχία ανάμεσα στα συσσωρευμένα προβλήματα της αγροτιάς και την αντίδρασή της που είναι πίσω από τις απαιτήσεις.
Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Άρτας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Παπασωτηρίου, τονίζοντας την ανάγκη μαζικοποίησης συνολικά του λαϊκού κινήματος ενώ ο Γιώργος Ευθυμίου, μέλος της Γραμματείας Ιωαννίνων της ΠΑΣΕΒΕ, τόνισε ότι η διέξοδος για το λαό μας και τα προβλήματά του βρίσκεται στη συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας και γυναικών που θα έχει στόχο την απαλλαγή από την εξουσία των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.