Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτισμός

“Αντίο Ελλάδα” από 120.000 επιστήμονες!

550_334_223960Πάνω από 120.000 Ελληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Ολοι τους έχουν πολλαπλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και βρίσκουν δουλειές πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Το προφίλ των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, τα αίτια της φυγής τους, ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αυτή για τη χώρα μας, σκιαγραφεί ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα «Η μετανάστευση τότε. Η μετανάστευση τώρα».

«Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.

«Βασικός λόγος γι’ αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», μας είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Και ενώ για τους περισσότερους είναι άδικο να εξάγονται επιστήμονες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και… θετικά αποτελέσματα.

«Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή η αλλαγή θα εξομαλύνει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και θα περιορίσει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού.

Η έρευνα του κ. Λαμπριανίδη έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο του «Επενδύοντας στη Φυγή», ενώ στην ημερίδα του ΑΠΘ θα δώσει αναλυτικά στοιχεία και θα ερμηνεύσει το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Την εκδήλωση «Η μετανάστευση τότε? Η μετανάστευση τώρα» διοργανώνει στον Πύργο της Παιδαγωγικής η κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, σε συνεργασία με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον ελληνογερμανικό πολιτιστικό σύλλογο «Dialogos».

Εκτός από την ημερίδα, στη βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής λειτουργεί ως τις 22 Απριλίου έκθεση φωτογραφίας του συλλόγου «Dialogos», με θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του ’60.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, μερικές από τις οποίες είναι: η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, στενόχωρες συνθήκες στέγασης, λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, αναχώρηση, η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst, εκδρομές και εκδηλώσεις, χαρά και λύπη κ.ά.

 

 
ΠΗΓΗ: Εθνος

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Στην επιλογή να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προέβη ο οίκος Moody’s, διαψεύδοντας τους αναλυτές αλλά και τις προσδοκίες εντός και εκτός συνόρων που...

Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για...

Επιστήμη

Το Ισραήλ είναι η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της, το οποίο φτάνει το 4,25%. Η...

Οικονομία

Διευκρινίσεις για το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο ελληνικό χρέος δίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σήμερα στον λογαριασμό του στο...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC