Αναφορικά με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα όσα αναφέρονται για τη Διοίκηση του Ιδρύματος, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα μπορούσε να προβεί σε μια σειρά από επισημάνσεις και αναφορές, όπως το γεγονός ότι ο έλεγχος των στοιχείων ήταν αποκλειστική ευθύνη της Διευθύντριας Διοικητικού Προσωπικού, με προσωπικές συνέπειες για την ίδια, από τις οποίες η Διοίκηση του Ιδρύματος έπρεπε να την προστατεύσει.
Θα μπορούσε, επίσης, να αναφερθεί στις παρεμβάσεις της Εισαγγελικής Αρχής σε συνδυασμό με τη στάση του Υπουργείου περί ακυρώσεως ολόκληρων κλάδων διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, όπως και στα προσωπικά αιτήματα σημαντικού αριθμού υπαλλήλων που ζητούσαν να αποσταλούν τα στοιχεία τους. Ακόμα θα μπορούσε να κάνει λόγο για το έγγραφο που απέστειλε ο Πρύτανης προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κοινοποίηση στο ΑΣΕΠ, στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία της Διευθύντριας Διοικητικού παρουσιάζουν ελλείψεις και είναι στοιχεία προσωρινού χαρακτήρα που δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για καμία μοριοδότηση του προσωπικού του Πανεπιστημίου. Η αναγνώριση από το ΑΣΕΠ ότι πράγματι τα στοιχεία που απεστάλησαν ήταν ελλιπή, ζητώντας επικαιροποιημένα και συμπληρωμένα τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκτός από την επιβεβαίωση των αναφορών του Πρύτανη περί ελλιπών στοιχείων, φέρνει παράλληλα τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ίδια θέση με τους υπαλλήλους τουλάχιστον των άλλων Πανεπιστημίων που δεν υπέβαλαν καν αντίστοιχα στοιχεία και τα οποία οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων τους δεν είχαν στη διάθεσή τους. Επιπλέον είναι γεγονός ότι ο Πρύτανης μόλις χθες ελέγχθηκε από την Εισαγγελία για την αποστολή ελλιπών στοιχείων.
Ωστόσο, το μείζον, στη συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε, είναι να εξακολουθήσουμε με ενότητα τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στη διαθεσιμότητα των 48 υπαλλήλων του Ιδρύματος, γεγονός που εκτός από τις προσωπικές και οικογενειακές συνέπειες για τον καθένα έχει, επίσης, αρνητικές συνέπειες στην ίδια τη λειτουργία του Ιδρύματος. Έχει αποδειχθεί ότι στόχος αυτών που επιδιώκουν και εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη πολιτική είναι η διάσπαση του κινήματος που αντιστέκεται στις αυθαίρετες και καταστροφικές αποφάσεις τους.
Την κρίσιμη αυτή στιγμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Πρυτανεία είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για την ακύρωση και αναστολή των μέτρων της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος με όσα μέσα διαθέτει σε συνεργασία με τα άλλα επτά Πανεπιστήμια μέσω των προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της ΚΥΑ, ετοιμάζοντας παράλληλα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλεί όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακής κοινότητας και όλους τους συναδέλφους μεμονωμένα να διατηρήσουμε το ενωτικό κλίμα, όπως αυτό εκφράστηκε μέχρι σήμερα με τις ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου, έχοντας ως βασικό στόχο και βασική επιδίωξή μας να μην τεθεί ούτε ένας υπάλληλος σε διαθεσιμότητα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Πρυτανεία μέχρι σήμερα διαμορφώνει, σε θέματα που αφορούν όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, την τελική δική της στάση και τις ανάλογες ενέργειες μέσα από ανοιχτές διαδικασίες λειτουργίας της Συγκλήτου. Σε καμία περίπτωση, όμως, η Πρυτανεία και η Σύγκλητος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τις πρακτικές του.
Ιωάννινα, 15 Οκτωβρίου 2013
Από την Πρυτανεία