Τηλεδιάσκεψη για τα εργασιακά θα έχουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και θεσμών, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, δεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς θα μετάσχει σε ημερίδα με τίτλο: «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα» στη Φρανκφούρτη.
Στα εργασιακά η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει ιδίως στην επιμονή του ΔΝΤ για μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και δευτερευόντως στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο λοκάουτ.
Χθες έγιναν δύο τηλεδιασκέψεις για τα φορολογικά και τα ενεργειακά χωρίς να παραχθούν αποτελέσματα. Στα ενεργειακά οι δανειστές επέμειναν ότι πρέπει στο κείμενο της συμφωνίας να περιγραφούν επακριβώς τα δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς εφόσον οι δημοπρασίες ρεύματος δεν φέρουν τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, χωρίς να τους απασχολεί το εάν αν η αξιολόγηση του στόχου μείωσης μεριδίου της ΔΕΗ θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα χθες υπήρξε τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα του αφορολόγητου και των αντισταθμιστικών μέτρων η οποία μάλιστα ακολούθησε διευρυμένης σύσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει παραλλαγές στην πρόταση των θεσμών για μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ με παράλληλη διατήρηση του κατώτατου συντελεστή στο 22%. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το αφορολόγητο να μειωθεί στα 5.600 ευρώ και ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής να περιοριστεί στο 15%. Αυτό που εξετάζεται είναι το εάν αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων 1,8 δισ. ευρώ το 2019.
Πάντως, πλέον θεωρείται δεδομένη η απώλεια του οροσήμου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που διεξαχθεί αύριο Παρασκευή τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – θεσμών σε ανώτατο επίπεδο οι αποστάσεις παραμένουν πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν.