Mε τίμημα που κινείται στα επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ, κάτω δηλαδή από τη λογιστική αξία της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΙBG), ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξασφάλισε τον έλεγχο του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εποπτεύεται από την ΤτΕ και διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου.
Με την εξαγορά, που υπόκειται στον έλεγχο όλων των αρμόδιων εποπτικών αρχών, ο νέος βασικός της μέτοχος σκοπεύει, μετά και την άμεση ενίσχυση του ισολογισμού του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, να αναπτύξει τη δραστηριότητα της Επενδυτικής Τράπεζας στο corporate banking με παράλληλη ενίσχυση και ανάπτυξη του δικτύου των υποκαταστημάτων της.
Η επένδυση του ομίλου Βαρδινογιάννη σε ελληνική τράπεζα έρχεται λίγους μήνες μετά την απόκτηση της Marfin Bank Romania στη Ρουμανία και αν και ο όμιλος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του, «σηματοδοτεί μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στον κλάδο και όχι απλή επενδυτική κίνηση», υπογραμμίζουν στην «Κ» άριστα ενημερωμένες πηγές.
Χθες Δευτέρα ο εκκαθαριστής (Αρχή Εξυγίανσης Κύπρου) της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, στον οποίο και ανήκει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενέκρινε την πώληση του 100% των μετοχών της καθώς και των θυγατρικών της στην Ελλάδα (CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors) στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ύστερα από την αξιολόγηση της σχετικής δεσμευτικής προσφοράς.
H προσφορά αυτή ήταν και η μόνη, καθώς ο κινεζικός όμιλος Fosun, παρότι είχε προσέλθει στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, ζήτησε παράταση ενός μηνός προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα στοιχεία της τράπεζας, η οποία και δεν δόθηκε.
H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) ιδρύθηκε το 2004 και από το 2012 μέτοχός της ήταν η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank), τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου και βρίσκονται υπό εκκαθάριση.
Υπενθυμίζεται πως το 2013, στο πλαίσιο του τότε σχεδίου διάσωσης των κυπριακών τραπεζών, το σύνολο των εργασιών της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εξαιρέθηκε και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό, επενδυτικό και χρηματιστηριακό ίδρυμα.
Το ενεργητικό της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος στα τέλη του 2017 διαμορφώθηκε στα 180 εκατ., οι καταθέσεις πελατών, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων πελατών από χρηματιστηριακές συναλλαγές, διαμορφώθηκαν σε 73,3 εκατ. και τα δάνεια προ προβλέψεων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι παροχές πιστώσεων για αγορά μετοχών (margin), ανήλθαν σε 35,5 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος είχε προσδιοριστεί από τον πωλητή και τους συμβούλους του (EY) στα επίπεδα των 92 εκατ. ευρώ και έτσι το τίμημα με το οποίο γίνεται η συναλλαγή ενσωματώνει discount της τάξης περίπου του 20%.
πηγή: Καθημερινή