Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για θετικές εξελίξεις τόσο στο ονοματολογικό των Σκοπίων, όσο και στο ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, με τα οποία επιχειρούν να «εγκλωβίσουν» σε διάλογο το Κίνημα Αλλαγής και να κλιμακώσουν την κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία, στρέφοντας συγχρόνως τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους θεσμούς και την οικονομία.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι είναι υπαρκτό το ζήτημα της ψήφισης ενδεχόμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και υποβαθμίζουν τη χθεσινή αντίδραση της Κομισιόν. Στην ερώτηση αν η πρόταση για ψήφιση από 180 βουλευτές ανήκει στην κυβέρνηση και την είδαν με θετικό μάτι οι Βρυξέλλες, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε αινιγματικά στη «Ν» ότι «σημασία έχει να λήξει το θέμα με όλες τις πλευρές να έχουν πάρει κάτι και να είναι ικανοποιημένες».
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να φέρει συμφωνία για το Σκοπιανό στην ελληνική Βουλή, με στόχο να προκαλέσει ρήγματα σε Κίνημα Αλλαγής και Νέα Δημοκρατία και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, που αποτελεί και στρατηγική της επιλογή πριν από τις επόμενες εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και στο όνομα της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, θα χειριστεί και το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών. Αν διαπιστώσει κατάλληλο κλίμα, θα επιμείνει φέρνοντας αμέσως και πάλι την πρόταση για απλή αναλογική, που ούτως ή άλλως αποτελεί θέμα που προβληματίζει την αντιπολίτευση.
Στον ίδιο παρονομαστή, επιχειρεί να αναδείξει και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κόντρα Θεοδωράκη – Γεννηματά αλλά και τη δημόσια διένεξη Θεοδωράκη – Μητσοτάκη μετά την αναίτια επίθεση του προέδρου της Ν.Δ στο Ποτάμι.
Η συνάντηση μεθαύριο Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών για να συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, παρά την απουσία της ΝΔ, κρίνεται σημαντική. Η κυβέρνηση εκφράζει έντονη ικανοποίηση επειδή το Κίνημα Αλλαγής δέχθηκε να προσέλθει στο διάλογο «σπάζοντας» την αντικυβερνητική γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία, οι εντυπώσεις όμως και η ουσία θα κριθούν από το αν θα διαμορφωθούν ή όχι οι συνθήκες ώστε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης να καταθέσει το σχέδιό του για κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής προς ψήφιση ή κρίνει ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπει ακόμα και τη συζήτηση για την απλή αναλογική.
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, για τον ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση είναι δεδομένη και αποτελεί στόχο, για το Κίνημα Αλλαγής όμως η στρατηγική της κυβέρνησης μοιάζει με «μαστίγιο και καρότο» και τελικό στόχο τη μείωση των δυνάμεών του ή ακόμα και τη διάλυσή του. Για παράδειγμα, θα επιδιωχθούν συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής στις τοπικές κοινωνίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ίδια ώρα που σε επίπεδο κορυφής θα καταγγέλλεται η κ. Γεννηματά ότι ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και αρνούμενη τον διάλογο για μελλοντική συνεργασία, κλίνει προς τη Δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία.
Στην πίεση αυτή, έχει σημασία πώς θα αντιδράσει το Κίνημα Αλλαγής. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, αποφασίστηκε η συμμετοχή στον διάλογο της Πέμπτης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να περιλαμβάνει ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και «σπάσιμο» περιφερειών, με σκοπό – όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη – «να αποκαλυφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νοιάζεται για προοδευτικές, θεσμικές αλλαγές και η προσπάθειά του να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής, να γυρίσει μπούμερανγκ».
Άγνωστος «Χ» ο εκλογικός ορίζοντας
Στο ερώτημα που δεν απαντούν με ευθύτητα κυβερνητικοί παράγοντες είναι ποιος είναι ο ορίζοντας αυτής της τακτικής. Είναι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, είναι οι διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές ή οι τριπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019; «Ο Τσίπρας θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί» είναι η μέχρι στιγμής απάντηση.