Η πολιτική της ΕΚΤ εκτελείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την χάραξή της είναι μία απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ή μία απρόβλεπτη άνοδος των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής τράπεζας Μάριο Ντράγκ
Όσον αφορά για τους άλλους κινδύνους, ο Ντράγκι ανησυχεί για μία «απότομη άνοδο» των επιτοκίων εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως οι εμπορικές διενέξεις, η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, ή ακόμη και η παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην πολιτική της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών. Φυσικά ο κ. Ντράγκι ανησυχεί για το αν θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να καταφύγουν στο φθηνό χρήμα, που σήμερα διατίθεται από τις κεντρικές τράπεζες μόνο στις εμπορικές τράπεζες, και να χρηματοδοτήσουν με το επιτόκιο που χορηγεί η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες την πραγματική οικονομία. Αυτό ούτε που να το διανοηθούν δεν θέλουν οι παγκόσμιοι τραπεζίτες.
Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Ιταλία για αυτοσυγκράτηση. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να πέσουν οι τόνοι. Και το δεύτερο να περιμένουμε τα γεγονότα», είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να εξεταστούν τα πραγματικά σχέδια δαπανών τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά που εξαγγέλλει η ιταλική κυβέρνηση».
Ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί και της πολιτικής της ΕΚΤ απορρίπτοντας τα όσα ακούγονται στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης ότι τα σχέδια της ΕΚΤ για την κατάργηση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι αυτά που έχουν προκαλέσει την άνοδο στα σπρεντ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πιο εξειδικευμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα χρονίζοντα ζητήματα για τη σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, ή την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που ναι μεν φαίνεται απίθανο να συμβεί στην ευρωζώνη, αλλά είναι πιο συναφές προς την αμερικανική οικονομία.

