Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσχερές να εισπραχθούν και να απεγκλωβιστούν ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.
Στην καρδιά της πρότασης βρίσκεται η εξίσωση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλ. ο επανυπολογισμός των παλαιών οφειλών με βάση το 20% του φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών.
Η λύση που μελετάται αφορά σε έναν όγκο οφειλών, που δημιουργήθηκαν με βάση τεκμαρτά εισοδήματα κυρίως την περίοδο της κρίσης. Ο επανυπολογισμός τους με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα της περιόδου αναφοράς εκτιμάται πως οδηγεί την πλειονότητα σε σημαντικό όφελος.
Η λογική είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα “έξυπνη” ρύθμιση ομάδες ασφαλισμένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως πτωχευμένοι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους κ.α. Προσοχή, όμως, καθώς το νέο πλαίσιο θα προβλέπει αυστηρές ρήτρες αποκλεισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα αποτρέπει ενδεχόμενη “κατάρρευση” παλαιών ρυθμίσεων.
Για παράδειγμα όσοι εντάσσονται ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ή στον εξωδικαστικό και φύγουν από το σχήμα για να μπουν στο νέο σύστημα θα βρουν την πόρτα κλειστή. Ο επανυπολογισμός θα αφορά μόνο σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν. Οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν οικονομική αδυναμία , λόγω διαφοροποίησης του τεκμαρτού εισοδήματος, βάσει του οποίου υπολογίστηκαν οι εισφορές, με το πραγματικό εισόδημα που είχαν τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ έχει 33,86 δισ. ευρώ χρεών. Τα 16,42 δισ. δημιουργήθηκαν πριν από το 2009. Οι μη μισθωτοί οφείλουν συνολικά 15,8 δισ. ευρώ.