Τελετή αναγόρευσης του κ. Κύπρου Νικολαΐδη, Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιούπολη). Το πρόγραμμα της Τελετής περιλαμβάνει: Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής, κ. Γεώργιο Μακρυδήμα. Ανάγνωση του ψηφίσματος και περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο από την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια κυρία Μαργαρίτα Τζαφλίδου. Επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή κ. Κύπρου Νικολαΐδη. Το βιογραφικό του Κύπρου Νικολαΐδη Ημερομηνία και τόπος γέννησης: 9 Απριλίου, 1953, Πάφος, Κύπρος
Παρούσα θέση: Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής, King’s College, Λονδίνο. Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής, University College, Λονδίνο.
Διακρίσεις:
1. Χρυσό βραβείο Ian Donald για την Υψηλότατη Συμβολή στην Υπερηχογραφία από τη Διεθνή
Εταιρία Υπερηχογραφίας στη Μαιευτική και Γυναικολογία, 1999
2. Βραβείο Eric Saling για την Υψηλότατη Συμβολή στη Περιγεννητική Ιατρική από τον Παγκόσμιο
Οργανισμό Περιγεννητικής Ιατρικής, 2001
3. Αριστείο στα Γράμματα, Πολιτισμό, Επιστήμη, Κυπριακή κυβέρνηση, 2004
4. Επίτιμο μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υπερηχογραφίας στην Ιατρική, ΗΠΑ 2004
5. Βραβείο Διεθνούς Ακαδημίας Περιγεννητικής Ιατρικής, 2005
6. Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα 2005
7. Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, Πολωνία 2009
8. Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, Ρουμανία 2009
9. Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Jinan, Κίνα 2010
10. Spinoza Chair, Πανεπιστήμιο του Amsterdam, Ολλανδία 2010
11. Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Olomouc, Τσεχία 2011
Επιστημονικές δραστηριότητες:
- Δημοσίευσε 1.126 άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά στον τομέα της Εμβρυικής διάγνωσης και θεραπείας.
- Έγραψε σειρά βιβλίων και εισήγαγε στο διαδύκτιο σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς σε 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Ελληνικών.
- Eκπαίδευσε στην Εμβρυϊκή Ιατρική 420 ιατρούς από 50 χώρες.
- Εισήγαγε νέες μεθόδους εμβρυϊκής θεραπείας, όπως ενδομήτρια μετάγγιση αίματος για εμβρυϊκή αναιμία, εισαγωγή θωρακο-αμνιακού καθετήρα για την παροχέτευση πλευριτικής συλλογής, ενδοσκοπική επέμβαση laser για αποχωρισμό διδύμων για τη θεραπεία σοβαρής εμβρυο-εμβρυϊκής μετάγγισης και ενδοσκοπική απόφραξη τραχείας για τη θεραπεία διαφραγματοκήλης.
- Περιέγραψε νέες μεθόδους ελέγχου πληθυσμού για διάφορες ανωμαλίες εμβρύου, όπως το σημείο «λεμονιού» και «μπανάνας» για τη διάγνωση της δισχιδής ράχης καθώς και την αυχενική διαφάνεια για τη διάγνωση του συνδρόμου Down. Αυτές είναι πλέον οι αποδεκτές μέθοδοι προγεννητικού ελέγχου για τις παθήσεις αυτές σε όλο τον κόσμο.
- Εισήγαγε νέα προσέγγιση για τον έλεγχο του πληθυσμού από νωρίς στην κύηση για διάφορες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν αργότερα όπως προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, αποβολή και ενδομήτριος θάνατος, μακροσωμία εμβρύου και καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης.
Επιστημονικές δραστηριότητες:
Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντου, Νοσοκομείο King’s College
Η μονάδα αυτή που εγκαινιάστηκε το 1984 από την Πριγκήπισσα Diana, ήταν το πρώτο Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής που ιδρύθηκε στη Βρετανία και είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής στον κόσμο. Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς εξετάζονται κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς παραπέμπονται στη μονάδα, με σοβαρές επιπλοκές της κύησης, από άλλα νοσοκομεία της Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες. Επίσης, περισσότεροι από 200 ιατροί από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το κέντρο ετησίως σαν παρατηρητές ή εκπαιδευόμενοι.
Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής (Fetal Medicine Foundation)
Ο φιλανθρωπικός αυτός οργανισμός ιδρύθηκε το 1995. Η κύρια πηγή εισοδήματος είναι μια ιδιωτική κλινική στο Λονδίνο που προσφέρει όλα τα κέρδη της στο φιλανθρωπικό οργανισμό. Στόχος του είναι η προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Εμβρυϊκή Ιατρική παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής έχει προσφέρει περισσότερο από 12.000.000 αγγλικές λίρες για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ιατρών από όλο τον κόσμο και για την διεκπεραίωση μεγάλων πολυκεντρικών μελετών για τον έλεγχο και την πρόληψη του πρόωρου τοκετού και της προεκλαμψίας, που είναι οι συχνότερες αιτίες περιγεννητικής θνησιμότητας. Το Ίδρυμα έχει εισαγάγει το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Εμβρυϊκή Ιατρική, σειρά από διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχει αναπτύξει την φιλανθρωπική εκστρατεία Look for Life Campaign για την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτριών σε υποανάπτυκτες χώρες που έχουν υψηλή μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα.