Γάζα – Έκλεισε Το Πέρασμα Κερέμ Σαλόμ
Το κλείσιμο του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, προς την Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε το Ισραήλ, μέσω του οποίου επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μεταφερόταν προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.
Δείτε ακόμα: Γιατί Το Θρησκευτικό Ισλάμ Είναι Και Πολιτικό
Οβίδες εκτοξεύθηκαν προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Αποφασίσθηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών».
ΟΗΕ για το άνοιγμα του περάσματος
Προ ολίγου ο ΟΗΕ είχε χαιρετίσει το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα ημέρες συγκρούσεων. Ακολούθως ο ΟΗΕ ζήτησε το άνοιγμα ακόμη ενός περάσματος, του Ερέζ.
«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε ο Γ. Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ. Θα χρησιμεύσει στην είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.
Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στην Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια . Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα. Ανάμεσά τους βρίσκονται 61 παιδιά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους από την σύρραξη Παλαιστίνιους. Ακόμη υπολογίζει περί τα 130 κτίρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.
Πολλά είναι τα κράτη που προσπαθούν να κατευνάσουν την πολεμική διάσταση στην Μέση Ανατολή. Ο γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογος του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συνομιλήσουν με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας. Απώτερος στόχος της συζήτησης που θα πργαματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης είναι η αποφυγή εξάπλωσης της σύγκρουσης αλλά και μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.
Πηγή: AFP