Σύγκριση Της Αποτελεσματικότητας Των Εμβολίων
Συχνά ακούμε σε δημόσιο και επιστημονικό επίπεδο να πραγματοποιείται σύγκριση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Είναι μία παγίδα αυτή για την αποτελεσματικότητα τους; Πως καθορίζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τι σημαίνει;
Δείτε ακόμα: Self Test Σάλιου – Αναξιόπιστα Αποτελέσματα
Με ποια διαδικασία καταλήγουμε στο ποσοστό αποτελεσματικότητας;
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθορίζεται από ένα πειραματικό στάδιο στο οποίο συμμετέχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων. Το δείγμα των ατόμων χωρίζεται σε δύο ισομερείς ομάδες. Η μία ομάδα απαρτίζεται από άτομα τα οποία λαμβάνουν το εμβόλιο και η άλλη ομάδα από άτομα στα οποία γίνεται αυθυποβολή (placebo).
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων. Οι 5 χιλιάδες έχουν κάνει το εμβόλιο και οι υπόλοιποι placebo. Έπειτα είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους. Εάν από αυτούς τους 10.000 νοσήσουν 100 και είναι όλοι όσοι έκαναν placebo τότε το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό. Εάν από τους 100 νοσούντες, οι 5 είχαν κάνει το εμβόλιο τότε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται σε 95%.
Αυτή είναι η διαδικασία με την οποία ερευνάται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γιατί όμως μας αφορά το ποσοστό αυτό; Ποια είναι η ουσιαστική δράση των εμβολίων;
Τα εμβόλια αυτό που επιτυγχάνουν δεν είναι η αποφυγή νόσησης αλλά η αποφυγή διασωλήνωσης και θανάτου. Ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί πλήρως είναι πολύ πιθανό να κολλήσει τον ιό αλλά θα εμφανίσει ελάχιστα συμπτώματα ή και καθόλου. Είναι όμως απίθανο να βρεθεί στο νοσοκομείο και να πεθάνει.
Είναι λοιπόν άτοπο να μας ενδιαφέρει πόσοι θα κολλήσουν εάν έχουν κάνει το εμβόλιο αφού η κάλυψη των εμβολίων αφορά την αποφυγή βαριάς νόσησης και θανάτου. Το βλέμμα των ανθρώπων πλέον είναι στραμμένο στις παρενέργειες των εμβολίων. Ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συσπειρώνονται ενάντια στα εμβόλια χωρίς καμία σαφή επιστημονική μελέτη. Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό των όσων έχουν ήδη αναφερθεί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και γιατί είναι επισφαλής οιαδήποτε σύγκριση τους.
Πηγή: Vox
Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο ΜΠΣ "Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές".