Το προηγούμενο 24ωρο ανακοινώθηκαν στην Κίνα μόλις 24 νέα κρούσματα από τα οποία μόνο τα 8 είναι εγχώρια ενώ τα 16 προέρχονταν από το εξωτερικό.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ενώ 12 ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ.
Ποια όμως είναι η τακτική της Κίνας και έχουν επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα; Πως κατάφερε μία χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίων να επικρατήσει στην μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό;
Βρίσκονται οι Κινέζοι σε καραντίνα; Έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστά καταστήματα ή λειτουργούν όλα κανονικά όπως πριν από την καραντίνα. Μοιάζει απίθανο κι όμως οι εικόνες που παρακολουθήσαμε την παραμονή πρωτοχρονιάς στην Γουχάν δεν θυμίζουν σε τίποτα εικόνες της ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Η Γουχάν, η πόλη από την οποία ξεκίνησαν όλα γιόρτασε ξέφρενα την έλευση του νέου έτους με τους κατοίκους της πόλης να βρίσκονται στους δρόμους και να πανηγυρίζουν.
Η πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα δεν ξεπέρασε τα 50 κρούσματα. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα μετράει νέα θύματα του κορωνοϊού και η καραντίνα συνεχίζεται.
Αυτό που εκμεταλλεύτηκε η Κίνα για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα είναι η τεχνολογία. Με έναν απλό μηχανισμό οι κινέζοι σκανάρουν έναν κωδικό με το κινητό τους πριν μπουν οπουδήποτε. Εάν κάποιος ανιχνευθεί με κορωνοϊό τότε αυτόματα όλοι γίνονται κόκκινοι, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι. Όσοι είναι πράσινοι κυκλοφορούν κανονικά χωρίς μέτρα. Εάν δεν είσαι πράσινος δεν μπορείς να περάσεις σε κανέναν χώρο.
Γιατί λοιπόν η Δύση δεν ακολουθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Κίνας και συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο απαγορεύσεων και περιορισμών;