Το σημείο-κλειδί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα εξ αποστάσεως τις επόμενες εβδομάδες για το μεγάλο “deal” είναι η δυνατότητά της κυβέρνησης να αποδείξει ότι θα έχει το “δημοσιονομικό χώρο” για τις παροχές που θεωρούν σημαντικές οι θεσμοί. Δηλαδή για κινήσεις όπως είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και γενικότερα στοχευμένα μέτρα που τονώνουν τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη.
Αν η κυβέρνηση δηλαδή αποδείξει ότι υπάρχει υπέρβαση από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, τέτοια που να καλύπτει επαρκείς στοχευμένες παρεμβάσεις, τότε θα υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να καμφθούν εν μέρει ή ακόμη και συνολικά οι ενστάσεις για το θέμα των συντάξεων, εξηγούν πηγές στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνεται στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα, εν μέσω αναταραχής για την διαρροή του ΑΜΠΕ περί συμφωνίας για τις συντάξεις που εν συνεχεία διέψευσε κυβερνητική πηγή, έγινε κατανοητό ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% δεν αμφισβητείται. Ούτε καν από το ΔΝΤ.
Ωστόσο, οι δανειστές δεν αποδέχονται ότι υπάρχει επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο το μόνο που συμφώνησαν στην Αθήνα είναι για το κοστολόγιο των μέτρων Τσίπρα και αυτό με κάποιες αποκλίσεις.
Τα αντίμετρα 2019- 2020 που έχουν αξία 3,8 δισ. ευρώ και μπορούν να εφαρμοσθούν ως αντίβαρο για την περικοπή αφορολογήτου συντάξεων είναι πάρα πολύ σημαντικές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Κάποιοι εκ των θεσμών πιστεύουν μάλιστα ότι είναι σημαντικότερες για το μέλλον της χώρας από τη μία μη περικοπή των “παλαιών” συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι από την ΔΕΘ ο κ. Τσίπας εξήγγειλε κάποια από τα αντίμετρα μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση ΕΝΦΙΑ, κοινωνικές παροχές κλπ. Υπάρχουν όμως και αλλά που δεν ειπώθηκαν όπως είναι η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.