Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit δεν πυροδοτεί μόνο αναταράξεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μέι και την πολιτική σκηνή. Πλανάται ως φάντασμα πάνω από το Σίτι, που βλέπει μεγάλες τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις να περιορίζουν την παρουσία τους σε αυτό. Η έξοδος αυτή είχε ως αποτέλεσμα το Λονδίνο να χάσει τον τίτλο του κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου του πλανήτη.
Η ετήσια έρευνα της Z/Yen, η οποία μετράει την ελκυστικότητα χρηματοοικονομικών κέντφων στη βάση μίας σειράς παραγόντων, από το ρυθμιστικό πλαίσιο έως τους μισθούς, τις υποδομές, αλλά και τις προοπτικές, που προσφέρουν, έδειξε ότι για πρώτη φορά από το 2015 το Λονδίνο δεν βρίσκεται στην κορυφή. Τη βρετανική πρωτεύουσα εκθρόνισε η Νέα Υόρκη.
Tην πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρεις ασιατικές δυνάμεις, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Σανγκάη, που ανεβαίνει με ταχύτητα στη λίστα.
Παράλληλα αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ και η Ζυρίχη, σκαρφάλωσαν αρκετά σκαλοπάτια στην κατάταξη, σε μία ένδειξη ότι οι φορείς του κλάδου θεωρούν πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του Brexit.
Ανάλυση των FT τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι μεγάλες τράπεζες με παρουσία στη Βρετανία σχεδίαζαν να μεταφέρουν 4.600 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο προς άλλους προορισμούς εντός και εκτός Ε.Ε.- σε πρώτη φάση. Μελέτη της EY προειδοποιούσε για μεταφορά 10.500 θέσεων «από την πρώτη ημέρα» της εξόδου από την κοινότητα.
Η έρευνα της Z/Yen πάντως κρύβει και ένα καμπανάκι για το Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα έχει μέχρι στιγμής προωθήσει την πιο δυναμική εκστρατεία προσέλκυσης χρηματοοικονομικών κολοσσών, που θέλουν να μεταφέρουν δραστηριότητες από το Λονδίνο εντός της κοινότητας των 27. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει υποσχεθεί δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και μείωση των φόρων. Ωστόσο το Παρίσι κατάφερε να ανέβει μόλις μία θέση, στην 23η, στην κατάταξη των κορυφαίων χρηματοικονομικών κέντρων.
Οι ελπίδες για τα κέρδη από το Brexit δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής ούτε για το Δουβλίνο, που υποχώρησε κατά έξι θέσεις, στην 37η.
Οι δύο πόλεις φαίνεται να μην μπορούν να συναγωνιστούν τη Φραγκφούρτη, που διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, ενώ φιλοξενεί και τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.