Χειμερινή και μάλλον αναγκαστική… αντεπίθεση, μετά από διαδοχικές παρατάσεις και αναμονή, έκαναν οι αγρότες που ήταν διστακτικοί στην υλοποίηση της επένδυσης τους σε φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα από το Νοέμβριο και μέχρι τις αρχές Μαρτίου να προχωρήσουν πολλές συνδέσεις με το δίκτυο της ΔΕΗ στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.Ειδικότερα, μαζί με τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών που είναι περίπου 750 και τα μεγαλύτερα ιδιωτών ή επιχειρήσεων, τα συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ φωτοβολταϊκά αγροτών από 11 που ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, έφτασαν τα 110 σήμερα, με περίοδο… έξαρσης των συνδέσεων μετά το νέο μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου.Κι αυτό γιατί είχε δοθεί προθεσμία από την τρόικα μέχρι τις 12 Μαρτίου για να γίνουν συνδέσεις με την παλιά και συμφέρουσα τιμή ανά κιλοβατώρα και όσοι είχαν σκοπό να επενδύσουν, το έκαναν εντός της προθεσμίας. Σε αυτή την αρκετά θετική εξέλιξη για τους ίδιους τους αγρότες, φαίνεται ότι συνέβαλε και η άρση εμποδίων για τη δανειοδότηση των επενδύσεων αυτών από τις τράπεζες και κυρίως από την πρώην ΑΤΕ που, πλέον, ανήκει στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς.
Είχαν προτεραιότητα των αγροτών
Τα φωτοβολταϊκά των αγροτών είχαν εξαρχής προτεραιότητα έναντι άλλων και για να εξυπηρετηθούν όσοι αγρότες ήθελαν να επενδύσουν δόθηκαν από το ΥΠΕΚΑ διαδοχικές παρατάσεις και για μεγάλο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεσμεύτηκε έτσι, σε βάρος άλλων ενδιαφερομένων επενδυτών, ισχύς στο δίκτυο της ΔΕΗ και πιθανόν να μην μπόρεσαν να γίνουν άλλες επενδύσεις από ιδιώτες με μεγάλα επίσης συστήματα, μέχρι ή και πάνω από 100 κιλοβάτ.Συνολικά για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας είχαν κατατεθεί 191 αιτήσεις και είχαν φτάσει σε σύμβαση με τη ΔΕΗ για εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ. Σχεδόν όλα, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Περιοχής Ιωαννίνων της ΔΕΗ Σοφοκλής Λέκκας, είναι των 100 κιλοβάτ και όχι μικρότερα και τα περισσότερα στη Θεσπρωτία. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 200.000 ευρώ και εν μέσω οικονομικής κρίσης και περιορισμού των δανείων από τις τράπεζες, πολλοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και δεν υλοποίησαν την επένδυση τους. Πήραν όμως πίσω την εγγυητική επιστολή που κατέθεσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το περασμένο καλοκαίρι μόλις 11 φωτοβολταϊκά αγροτών είχαν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ στους δυο νομούς.
Ακριβή η ενέργεια από ΑΠΕ…
Τελικά, περισσότεροι από τους μισούς αγρότες από τους αρχικά υπογράψαντες σύμβαση με τη ΔΕΗ, έχουν καταφέρει να εγκαταστήσουν το φωτοβολταϊκό σύστημα που αποτελεί μια καλή πηγή εσόδου, όπως και για όλους όσους επένδυσαν στον ήλιο και μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια η απόσβεση. Πάντως, το κόστος παραγωγής της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, είναι υψηλό και ήδη η χώρα παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Μέσω του λογαριασμού αυτού καλύπτονται οι υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Οι συνδέσεις για τα μεγάλα, πλην αυτών σε στέγες σπιτιών, αναμένεται να ανασταλούν με σχετικό νόμο για το υπόλοιπο του έτους.
Πολλά τα μικρά σε σπίτια
Εκατοντάδες νοικοκυριά επένδυσαν στον ήλιο, εγκαθιστώντας μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ στις στέγες και τις ταράτσες σπιτιών στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και πλέον, ξεπερνούν τα 750 σε παραγωγική λειτουργία, συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ.Οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 1.200 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη για νέες συνδέσεις. Αυτά τα μικρά συστήματα έχουν ζήτηση δεδομένου ότι η τιμή για κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα είναι 0,55 ευρώ για συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2011 και 0,49 ευρώ για όσες έγιναν από τις αρχές του 2012.Τα έσοδα είναι αφορολόγητα για κάθε τέτοια μικρή επένδυση και δεν χρειάζεται η σύσταση εταιρείας, η ενέργεια παραλαμβάνεται από το ΔΕΗ και ο ιδιοκτήτες πληρώνει το τέλος σύνδεσης, ένα ποσό της τάξης των 800-1000 ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία η Θεσπρωτία υπερέχει των Ιωαννίνων στον αριθμό φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών.
Ο μεγαλύτερος σταθμός στη Θεσπρωτία
Φωτοβολταϊκά συστήματα δεν εγκαθιστούν μόνο τα νοικοκυριά και οι αγρότες, αλλά και ιδιώτες ή επιχειρήσεις μέχρι 100 κιλοβάτ ή πολύ μεγαλύτερης ισχύος.Αν και υπήρξε πρόβλημα με τη δέσμευση ισχύος στο δίκτυο της ΔΕΗ, στο να προχωρήσουν πολλά από αυτά εντούτοις περίπου 35 έχουν συνδεθεί με το δίκτυο. Ο μεγαλύτερος φωτοβολταϊκός σταθμός, πάντα για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που έχει τεθεί σε λειτουργία, είναι ισχύος δυο μεγαβάτ και βρίσκεται στην περιοχή της Γκρίκας στη Θεσπρωτία. Δεν λείπουν και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος 500 κιλοβάτ, αλλά και για μικρότερη ισχύ και σε γενικές γραμμές επενδύουν πολλές επιχειρήσεις.
Δεν … φυσάει πολύ για αιολικό πάρκο
Κι ενώ με τα φωτοβολταϊκά οι επενδύσεις πήγαν αρκετά καλά, αυτές στον άνεμο έχουν μείνει πίσω. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα αιολικό πάρκο συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Αν και στο παρελθόν έχουν δοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις από το περιφερειακό συμβούλιο για αιολικά πάρκα, η τύχη αυτών των επενδύσεων είναι άγνωστη και πάντως δεν έχει φτάσει κάποια σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με τη ΔΕΗ. Οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στη ΡΑΕ και στα κεντρικά της ΔΕΗ και ενδεχομένως κάποιες επενδύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, σύνδεση όμως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ