Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων, το οποίο περιλαμβάνει και την εκτροπή του Αώου.
Το σχέδιο συνάντησε αρκετές αντιδράσεις, αφενός γιατί παραδόθηκαν οι 560 σελίδες του λίγο πριν τη συνεδρίαση στα μέλη της επιτροπής, αφετέρου γιατί περιλαμβάνει το σχέδιο εκτροπής του Αώου. Αυτό το τελευταίο, εδώ και κάποιο διάστημα, υποτίθεται ότι δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο για εμπλουτισμό της λίμνης και την ύδρευση παραλίμνιων οικισμών. Υποτίθεται, γιατί σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, το σχέδιο περιλαμβάνει και τις δύο αυτές χρήσεις. Προφανώς, ο κ. Καλαφάτης δεν είχε σωστή ενημέρωση για το θέμα.
Απάντησε ως εξής στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστου Μαντά: «Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Συστήματος Ηπείρου, τα νερά τυγχάνουν πολλαπλής ενεργειακής αξιοποίησης, αλλά παρέχουν και τη δυνατότητα ενίσχυσης ή και πλήρους κάλυψης της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της αύξησης του υδάτινου δυναμικού της λίμνης Παμβώτιδας». Συμπλήρωσε δε ότι το σχέδιο «αποσκοπεί στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών ύδρευσης της πόλης και των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ενισχύοντας το ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο που επιβαρύνεται από τις ετήσιες απολήψεις για την άρδευση». Ο αναπληρωτής υπουργός, ουσιαστικά στηρίζει όλη του την τοποθέτηση για την αναγκαιότητα του έργου και επιχειρηματολογεί υπέρ αυτού, επάνω ακριβώς στο κομμάτι που έχει απορριφθεί οριστικά, δηλαδή τη μεταφορά νερού.
Ο κ. Μαντάς κατέθεσε την ερώτηση σχετικά με το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αώο, με το οποίο έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους οι τοπικοί φορείς. Συγκεκριμένα, ζήτησε να μάθει γιατί επανέρχεται η κατασκευή του φράγματος και μετέφερε την αντίδραση των Δήμων Κόνιτσας και Ζαγορίου, ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία του έργου και να το σταματήσει οριστικά το υπουργείο. Ενδιαφέρον έχει και η αντιπαράθεση των δύο βουλευτών στο βήμα της Βουλής, όπου ο κ. Μαντάς, μετά την πρώτη απάντηση του κ. Καλαφάτη, του επισημαίνει ότι το επιχείρημα του εμπλουτισμού δεν υφίσταται πλέον, καθώς «μπορεί να λυθεί από την αξιοποίηση των ίδιων των φυσικών πηγών της Παμβώτιδας» όπως τονίζει. Ο κ. Καλαφάτης στη δευτερολογία του έριξε το βάρος αλλού, στο ίδιο το υδροηλεκτρικό έργο λέγοντας μεταξύ άλλων στον κ. Μαντά ότι, όσα είπε «θα τύχουν αντικείμενο εξέτασης από τη δική μας πλευρά».
«Στοχοποιούνται τα ποτάμια»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν φαίνεται ότι έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση, καθώς τονίζει ότι «έχουν στοχοποιηθεί τα ποτάμια της Ηπείρου» και κατηγόρησε τον κ. Καλαφάτη ότι χρησιμοποίησε στην τοποθέτησή του, τα επιχειρήματα της ΔΕΗ. «Η επιχειρηματολογία αυτή εμπεριέχει ανακριβή στοιχεία, υπολογισμός συνολικής παροχής του ποταμού, αφαίρεση όγκου νερού από εκτροπές, και ανήκει στο παρελθόν» λέει ο κ. Μαντάς και καταλήγει καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να αποτρέψουν «το καταστροφικό αυτό έργο». Ανεξάρτητα πάντως από την επίκαιρη ή όχι ενημέρωση του κ. Καλαφάτη για το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιμένει για το υδροηλεκτρικό έργο στον Αώο.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ