Η αποτροπή της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, ίσως έχει παρενέργειες που θα φτάσουν μέχρι τα Γιάννενα. Όχι όμως (μόνο) στα υποκαταστήματα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και στα Αγαθοεργά Καταστήματα.
Ο λόγος της ανησυχίας που υπάρχει τις τελευταίες μέρες, είναι ότι με την αποτροπή της τραπεζικής ένωσης από την τρόικα και την προσφυγή των δύο τραπεζών στους ιδιώτες για την ανακεφαλαιοποίηση, τα 2,5 και πλέον εκατομμύρια μετοχών που κατέχουν τα Αγαθοεργά στην Εθνική, ίσως κινδυνεύσουν. Σύμφωνα με όλες τις διακηρύξεις κυβέρνησης, τρόικας, Ε.Ε. και λοιπών φορέων, οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες και δεν πρόκειται να υποστούν «κούρεμα» όπως έγινε στην Κύπρο, για να διασωθεί η τραπεζική ρευστότητα. Όμως, θα πρέπει να συνεισφέρουν αυτή τη φορά οι μέτοχοι, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν το 10% του κεφαλαίου που πρέπει να προέρχεται από την ιδιωτική αγορά. Μπορούν τα Αγαθοεργά να «τονώσουν» χρηματικά την τράπεζα, τη δεδομένη στιγμή; Σίγουρα όχι, καθώς δεν έχουν χρήματα και αυτή την εποχή είναι σε νέα διαπραγμάτευση για διακανονισμό των χρεών τους. Ούτως ή άλλως, τα Αγαθοεργά δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση με το προφίλ που ταιριάζει σε έναν ιδιώτη μέτοχο, φυσικό πρόσωπο ή εταιρία, με τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο.
Εάν όμως η Εθνική δεν καταφέρει να καλύψει το 10% από ιδιωτικά κεφάλαια, πράγμα που μόνο απίθανο δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή, τότε κάποιες μετοχές θα περάσουν στο φορέα που θα το κάνει: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τραπεζικό στέλεχος μιλώντας στον «Η.Α.» λέει ουσιαστικά ότι υπάρχει πιθανότητα να «συμπιεστούν» πολύ οι ιδιώτες μέτοχοι.
Συνολικά, η Εθνική διαθέτει 956 εκατομμύρια μετοχές. Δηλαδή τα 2,5 περίπου των Αγαθοεργών, τα οποία διαθέτει από τη διαθήκη του Γ. Σταύρου (μην ξεχνάμε ότι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων είναι ισόβιο μέλος της διοίκησης της Εθνικής, μη εκτελεστικό), αντιστοιχούν σε περίπου 0,26% του συνόλου. Εάν τελικά η τράπεζα περάσει στο ΤΧΣ, τότε αυτό θα διαθέτει πάνω από το 80% των μετοχών, παίρνοντας κυρίως αυτές των ιδιωτών μετόχων. Με ποια διαδικασία, παραμένει άγνωστο προς το παρόν.
Ελπίδα λόγω «ειδικού καθεστώτος»
Ωστόσο, στα Αγαθοεργά Καταστήματα υπάρχει η πεποίθηση ότι το χαρτοφυλάκιο θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία, καθώς το καθεστώς στην περίπτωσή τους θεωρείται ειδικό, μια και οι μετοχές κατέχονται σύμφωνα με την ερμηνεία του κληροδοτήματος Γ. Σταύρου. Από τα παράξενα της κρίσης είναι ότι ουσιαστικά, η τρόικα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα από τα ισχυρότερα νομικά καθεστώτα στην Ελλάδα, αυτό των διαθηκών και της τήρησης της βούλησης του διαθέτη. Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως και αν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο, τότε αποκτά και άλλη βαρύτητα η υπόθεση των κληροδοτημάτων και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει γι αυτή το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα η ενημέρωση που ζήτησε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από τα αρμόδια υπουργεία, ενόψει του καινούργιου νόμου. Από την άλλη, τα Αγαθοεργά βλέπουν ότι διαιωνίζεται η απώλεια του βασικότερου χρηματοδοτικού τους εργαλείου, που ήταν οι μετοχές και τα μερίσματά τους, αυτά που σταμάτησαν εδώ και μια πενταετία, αλλά και ότι πλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανατραπεί όλη η περιουσιακή δομή τους.
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ