Διαδηλώσεις εναντίον της τρόικας των διεθνών πιστωτών –ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ–πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση της Παρασκευής στη Φρανκφούρτη, όταν οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να αποκόψουν την πρόσβαση στα γραφεία της ΕΚΤ και την έδρα της Deutsche Bank. Το Σάββατο ωστόσο οι αστυνομικοί σταμάτησαν τους διαδηλωτές προτού πλησιάσουν στο κτίριο της ΕΚΤ. Σε ανακοίνωσή του το κίνημα Blockupy κατηγορεί την αστυνομία ότι θέλει “να κλιμακώσει την ένταση” και ότι σταμάτησε μια νόμιμη κινητοποίηση. “Είναι σκανδαλώδες. Η αρχική διαδρομή της πορείας είχε εγκριθεί από πολλούς νόμιμους φορείς”, είπε η εκπρόσωπος του κινήματος Άνι Ντίσελμαν. Η αστυνομία από την πλευρά της απάντησε ότι αξιωματικοί της δέχτηκαν κατ’ επανάληψη επίθεση από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και κατέστη αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί βία.Πορτογαλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις κατά της λιτότηταςΧιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Πορτογαλίας εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Φτάνει”, “Έξω η Τρόικα” και “Να παραιτηθεί η κυβέρνηση” οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. “Έξω η τρόικα και η κυβέρνηση” και “σταματήστε αυτήν την πολιτική” φώναζαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι αναφερόμενοι στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορήγησαν.
Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του απολιτικού κινήματος “Que se lixe a troika” και πολλών οργανώσεων πολιτών, τραγούδησαν επίσης το Grandola Vila Morena, τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974. Στη διαδήλωση της Λισαβόνας συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της αριστεράς, όπως και ο γενικός γραμματέας του CGTP, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας που έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου.
Ισπανία: Μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της λιτότητας και της Τρόικας
Με κεντρικό σύνθημα “Όλοι ενωμένοι ενάντια στην Τρόικα” πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας. Η κινητοποίηση των Ισπανών οργανώθηκε από την “Παλίρροια των Πολιτών” η οποία καταγγέλλει “τη μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, τις εξώσεις, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις” που επιβάλλουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
“Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε”, φώναζαν οι διαδηλωτές που, μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πρωτεύουσα. Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας με σκοπό να εξοικονομήσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως από τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης μέχρι το 2014.
Αυστρία: Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκίας
Περίπου 1.800 άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στη Βιέννη εναντίον της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέρ των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη. Οι Βιεννέζοι διαδηλωτές ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων “Κράτα γερά, πάρκο Γκεζί. Η Βιέννη είναι μαζί σου”, και “Κωνσταντινούπολη, δεν είσαι μόνη”, στην πορεία που έκαναν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Άλλοι καλούσαν να “σταματήσει η αστυνομική βία”, ενώ αποκάλεσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν “δολοφόνο”. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν επεισόδια, ανέφερε η αστυνομία της Βιέννης.
Στην Τουρκία οι διαδηλώσεις εναντίον της ισλαμιστικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκαν με σκληρό τρόπο τις τελευταίες ημέρες από την αστυνομία, με δεκάδες τραυματίες. Η αστυνομία προχώρησε σε 939 προσαγωγές διαδηλωτές κατά την διάρκεια των 90 και πλέον διαδηλώσεων σε 48 πόλεις, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.