Την επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαία, την επαναφορά των διατάξεων του ν. 1876/90 για την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και τον ΟΜΕΔ, αλλά και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προέβλεπε πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία ή να γίνει αποδεκτή απ’ την κυβέρνηση.
Ο λόγος που η πρόταση νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, ήταν το ότι συνεπαγόταν έξοδα για το ελληνικό Δημόσιο -και το άρθρο 73 του Συντάγματος απαγορεύει τη συζήτηση μη κυβερνητικής πρότασης νόμου, τροπολογίας, ή προσθήκης, εφόσον συνεπάγεται οικονομική δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου. Παρότι δε, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προσδιόρισε την δαπάνη, ο λόγος αυτός ήταν αρκετός ώστε να απορριφθεί τυπικά η πρόταση. Σε επίπεδο ουσίας ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως η πρόταση νόμου απορρίπτεται καθώς η Βουλή, μόλις χθες υπερψήφισε διάταξη που εναποθέτει στον ΟΑΕΔ την ευθύνη της συνέχισης πολιτικών των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Ταυτόσημη υπήρξε και η τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μενέλαου Βλάχβεη.
«Ο κατώτερος μισθός αφορά περίπου 400.000 με 500.000 εργαζόμενους, που εργάζονται καθαρά στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας» αντείπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης. «Οι μόνοι που θα είχαν επιβάρυνση θα ήταν οι επιχειρήσεις – αλλά είναι δεδομένο ότι το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς κατώτερου μισθού. Η ΓΕΣΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις τους στην κυβέρνηση, έχουν πει ότι θέλουν να επανέλθει ο κατώτερος μισθός, ως εργαλείο για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και να επανεκκινήσει η οικονομία». Ούτε όμως η επανασύσταση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ θα συνεπαγόταν δαπάνη, καθώς «όπως μεταφέρθηκε η περιουσία τους χωρίς δαπάνη στον ΟΑΕΔ, έτσι θα μεταφερθεί ξανά πίσω».
«Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το δεύτερο Μνημόνιο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με μια διάταξη με τρεις σειρές, διότι θα πρέπει κανένας να δει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποδέχτηκε τότε η κυβέρνηση την πρόταση από την τρόικα για τη μείωση των κατώτατων μισθών και την ανατροπή του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων» παρατήρησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος, τοποθετούμενος με ένα «παρών» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο κ. Κουτσούκος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να συνεχίσει το έργο που διεκπεραίωναν ο ΟΕΕ και ο ΟΕΚ.
Αντίστοιχη υπήρξε και η τοποθέτηση του Θωμά Ψύρρα (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος υποστήριξε ότι οι εργασιακές πρόνοιες της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο που το ορίζει η διεθνής συγκυρία, η ενδημκή κρίση και οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αν τοποθετήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ζητούμε να τα αλλάξουμε με μία μονοκονδυλιά, μάλλον μας λείπει η στοιχειώδης αίσθηση ενός ρεαλισμού (…) Είναι προτιμότερο η πρόταση νόμου να μην τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά να συζητήσουμε στη Βουλή, ιδίως το κρίσιμο ζήτημα των διαδικασιών του ορισμού του κατώτατου μισθού». Σε ό,τι αφορά το έργο των κατηργημένων Οργανισμών, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ παρέπεμψε σε δέσμη προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη.
Αντίθετος με την ενσωμάτωση των δύο Οργανισμών στον ΟΑΕΔ εμφανίστηκε ο Π. Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο οποίος εξέφρασε την υποψία πως οι εντολές για την επιλογή αυτή, «έρχονται από αλλού». Κατά τα άλλα, «έχουμε βάλει ένα σωρό φόρους και χαράτσια. ο Έλληνας έχει καταπιεστεί πάρα πολύ – και γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε με όποιες πρακτικές, όσο το δυνατόν περισσότερο τον εργαζόμενο, διότι σήμερα όλοι έχουν πιεστεί πάρα πολύ και δεν αντέχουν άλλο».
Στο συμπέρασμα ότι ο ΟΕΕ και ο ΟΕΚ δεν θα λειτουργούν αυτόνομα μέσα στον ΟΑΕΔ, κατέληξε και ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), ο οποίος περιορίστηκε να πει πως «σε γενικές γραμμές είμαστε υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα το συζητήσουμε στην Ολομέλεια».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, δια του Χρήστου Κατσώτη, δήλωσε πως υπερψηφίζει την πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορα προσχήματα, έφυγε από αυτό που έλεγε στο λαό προεκλογικά για να πάρει ψήφους ριζοσπαστών, και δεν έφερε πρόταση νόμου για κατάργηση του Μνημονίου». Ο κ. Κατσώτης τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης «με διευρυμένες αρμοδιότητες» των δύο κατηργημένων Οργανισμών, και πρότεινε «σκληρούς ταξικούς αγώνες» καθώς «ο κατώτερος μισθός με τον μηχανισμό προβλέπει η κυβέρνηση, θα είναι μισθός με τον οποίον η εργατική τάξη θα ζήσει δύσκολες στιγμές».
ΠΗΓΗ:real.gr