Από τέσσερις βασικές «πηγές» θα προέλθουν οι 14.000 «αναγκαστικές αποχωρήσεις» -οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και οι υπόλοιπες 10.000 στο τέλος του 2014- από το ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα.
Ωστόσο, επιτεύχθηκε αυτό που είχε διεκδικήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «μία νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση».
Η συμφωνία αυτή, στην οποία περιλαμβάνεται και η αποσύνδεση της κινητικότητας των υπαλλήλων από τις απολύσεις, επιτεύχθηκε τελικώς «μετά από μακρές, κοπιώδεις και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, μία συμφωνία που διασφαλίζει τις ποιοτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση», όπως αναφέρουν επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το χαράτσι στα ακίνητα
Στο ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων επίκειται οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 15%. Από τις εισπράξεις του νέου φόρου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού. Μάλιστα, στην περίπτωση που αποφασιστεί οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, να ληφθούν υπόψη και για τον υπολογισμό του νέου «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τότε τα έσοδα που θα εισρεύσουν από τον φόρο θα είναι μεγαλύτερα. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από τη μείωση των συντελεστών του «χαρατσιού» κατά 15% θα εξουδετερωθούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Νέοι όροι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Απαραίτητη θα είναι στο εξής η υπογραφή λογιστή αλλά και συνεγγυητών προκειμένου οι οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα απορρίπτει την αίτηση και θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν γενικότερα για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι. Η υποχρέωση αυτή θα αφορά τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ (αν και το όριο μπορεί να πάει τελικά στα 75.000 ευρώ).
Όσοι οφείλουν ποσά άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητα τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές. Όσοι χρωστούν λιγότερα από 50.000 ευρώ, θα πρέπει και πάλι να αποδεικνύουν ότι έχουν τα μέσα να πληρώσουν, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση λογιστή. Κι όσοι χρωστούν μικροποσά, έως και 50.000 ή 10.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφλούν την οφειλή σε απεριόριστες δόσεις, χωρίς ελάχιστο ποσό, αναλόγως της δυνατότητάς τους.
ΠΗΓΗ: REAL.GR