Το περίφημο «φωτοβολταϊκό έλλειμμα», που επί της ουσίας δημιουργήθηκε απ’ την υψηλή επιδοτούμενη κιλοβατώρα από τα φωτοβολταϊκά χωρίς να ληφθούν τα μέτρα που έπρεπε και που είχαν αποφασιστεί όπως δημοπρασίες ρύπων, οδηγεί την κυβέρνηση σε νέες ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην προσπάθειά της να κάνει δομικές αλλαγές στη συγκεκριμένη αγορά.
Οι νέες αυτές ρυθμίσεις αποσκοπούν στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Α.Ε. Και ως συνήθως τα ελλείμματα θα τα πληρώσουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και οι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι, μέσω της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αυξάνεται. Οι αντιδράσεις αναμενόμενες.
Στο «μπλοκ» αντιδρώντων οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) και οι κατά τόπους Ενώσεις διαφωνούν με τις ρυθμίσεις της αύξησης της έκτακτης εισφοράς για τις μονάδες που εγκαταστάθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2012 αλλά και με το «πάγωμα» των συνδέσεων νέων φωτοβολταϊκών έως το τέλος του χρόνου. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ) με επιστολή της προς τους βουλευτές του νομού δίνει έμφαση στο ότι οι αγρότες δεν είναι επενδυτές. «Οι αγρότες δεν επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, πείστηκαν να υλοποιήσουν φωτοβολταϊκά, προκειμένου, παράγοντας καθαρή ενέργεια, να αποκτήσουν το εισόδημα που τους αφαιρείται από τις επιδοτήσεις και να παραμείνουν στο πρωτογενή τομέα, βελτιώνοντας την παραγωγή τους και μειώνοντας το κόστος της» τονίζεται.
Πριν από δύο χρόνια, χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, μετά από παραίνεση της πολιτικής ηγεσίας και βάσει σχετικής νομοθεσίας, έβαλαν φωτοβολταϊκά συστήματα σε εκτάσεις τους, προκειμένου να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ως αντισταθμιστικό στην περικοπή των επιδοτήσεων για την αγροτική παραγωγή. Εκείνη την περίοδο, κυριαρχούσαν οι εικόνες αγροτών με τους φακέλους παραμάσχαλα (για τους οποίους είχαν πληρώσει σημαντικά ποσά σε μελετητές, τοπογράφους κ.λπ.) να στήνονται σε ατελείωτες ουρές έξω από τη ΔΕΗ για μια θέση… στον ήλιο. «Ο δανεισμός τους από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολος. Σίγουρα δεν ήταν φτηνός, καθώς τα επιτόκια ήταν και παραμένουν εξαιρετικά υψηλά ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής των έργων, το οποίο προ τόκων κυμαίνεται από 180.000-250.000 ανά εγκατάσταση» επισημαίνει η ΕΑΣΙ, η οποία προσθέτει ότι ο δρόμος για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών δεν ήταν και ο πιο εύκολος με ευθύνη του κράτους. Τον Νοέμβριο του 2012, το ίδιο το κράτος που παρότρυνε τους αγρότες να φτιάξουν φωτοβολταϊκά, τους επέβαλε ειδική εισφορά αλληλεγγύης. «Στη χώρα του παραλόγου κάθε άλλο παρά αυτονόητο θα ήταν ότι δεν είναι δυνατό ο αδύναμος να υποχρεούται να συνεισφέρει ως ένδειξη αλληλεγγύης στον ισχυρό (φυσικό αέριο), προκειμένου να καλυφθεί ένα έλλειμμα (;) στο οποίο δεν είχε καμία απολύτως ευθύνη» αναφέρει η Ένωση.
Εκτιμά δε ότι με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), οι αγρότες όχι μόνο δεν θα έχουν συμπληρωματικό εισόδημα αλλά «με δεδομένο το κόστος δανεισμού και την ύψους 40% πλέον (σ.σ. σήμερα είναι από 25% έως 30%) ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τους ζητείται να πληρώνουν από τα ούτως ή άλλως ισχνά εισοδήματά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα της τράπεζας και της εφορίας».
Η ΕΑΣΙ ζητά επιπλέον από τους βουλευτές να μη γίνει καταρχήν καμία περικοπή στις εγγυημένες τιμές πώλησης για τους κατά κύριο λόγο επάγγελμα αγρότες όπως και να εξασφαλιστεί δίμηνη παράταση των συμβάσεων σύνδεσης για όσους δεν έχουν κατασκευάσει ακόμα τον φωτοβολταϊκό σταθμό τους. Θέτει δε επί τάπητος και την ιδιαιτερότητα της περιοχής στις καιρικές συνθήκες, που δεν βοηθούν στη γρήγορη απόσβεση του κόστους του φωτοβολταϊκιού σταθμού. «Η περιοχή μας υπολείπεται σε απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ η αγορά τους και η εγκατάσταση και κατ’ επέκταση ο δανεισμός από τις τράπεζες ήταν ίδιος με τις άλλες περιοχής της χώρας μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης με υπογραφή του προέδρου Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ