Υπέρ των ομαδικών απολύσεων -τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «ζήτημα ζωής και θανάτου»-, των επιχειρησιακών συμβάσεων και της κατάργησης της υποχρεωτικής διαιτησίας (όπως και της μονομερούς προσφυγής σε αυτή) τάσσεται ανοιχτά ο ΣΕΒ.
Mεσούσης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά κι ενώ ελληνική πλευρά και δανειστές οχυρώνονται στις θέσεις τους για τα μεγάλα «αγκάθια» των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών συμβάσεων αναζητώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία, ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων επιχειρεί ολική επαναφορά των σκληρών θέσεών του στην ατζέντα.
Υπενθυμίζεται πως στη μαραθώνια συνάντηση της Κυριακής, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζήτησαν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (αύξηση του ορίου και κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης). Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά αύξηση του ορίου, αλλά θα μπορούσε να δει τη μεταφορά της προέγκρισης από τον υπουργό σε άλλη Αρχή. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων επιδιώκοντας τη μέγιστη συναίνεση εν όψει και της επόμενης φάσης στο μπρα ντε φερ με τους θεσμούς. Κι ενώ αρχικά διεφάνη πως οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επαναβεβαίωσαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 -όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου- ο ΣΕΒ διαφοροποίησε αργότερα τη θέση του με ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως:
• Η υπεροχή της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής εξασφαλίζει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας
• Στην παρούσα φάση και για κάποια χρόνια οι ομαδικές απολύσεις αφορούν περιπτώσεις ζωής και θανάτου ορισμένων παραγωγικών μονάδων. Ο Σύνδεσμος ζητά να μην υπάρξει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των «κοινωνικών πλάνων» που θα συνοδεύουν τις μαζικές απολύσεις.
• Η υποχρεωτική διαιτησία είναι θεμελιώδης στρέβλωση και η μονομερής προσφυγή δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες.
«Εν μέσω διαπραγμάτευσης ο ΣΕΒ υποσκάπτει το κοινό μέτωπο που είχε δημιουργηθεί», σχολίαζαν χθες βράδυ με νόημα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.
Στην Παιδεία
Στο μεταξύ, τροποποιήσεις στον νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση θα κάνει το υπουργείο Παιδείας κατόπιν χτεσινής συμφωνίας με τους θεσμούς. Στη βραδινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τα κλιμάκια των θεσμών, υπήρξε η απαίτηση να αλλάξει η διάταξη του πρόσφατου νόμου, που βάζει «φρένο» στις απολύσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία. Ο κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πρότεινε τροποποίηση της διάταξης για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η οποία προβλέπει να υπάρχει ένα ενδιάμεσο όργανο που θα «κρίνει» τις απολύσεις. Ετσι συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα αποτελείται από τρεις δικαστικούς, που θα κρίνουν εάν μια απόλυση είναι καταχρηστική ή όχι.