Πρώτη προτεραιότητα είναι η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και δεύτερη, η
έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση του χρέους, κάτι που θα εξασφαλίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος.
Εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το χθεσινό Eurogroup, όπου αναγνωρίστηκε από όλους, ακόμη και από τον Σόιμπλε, η ανάγκη να γίνει η συζήτηση για μέτρα για το χρέος, τουλάχιστον για τα βραχυπρόθεσμα, στις 5 Δεκεμβρίου.
«Η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μία συζήτηση που μπορεί να λήξει σε μία μέρα. Είναι μία συζήτηση που θα είναι διαρκής. Θα έχουμε παρά πολύ θετικά νέα το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι στην στρατηγική και την ατζέντα της «βρίσκεται ένα τέταρτο μνημόνιο» και γι’ αυτό «θέλει να αποτύχει η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους».
Οι άμεσες προτεραιότητες
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα, τις οποίες έθεσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Χωρίς υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες. Ήδη, χθες, επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες ότι η χώρα βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη καθοριστεί».
Δεύτερη προτεραιότητα, η έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
«Όπως ακριβώς έχει προσδιοριστεί από το Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δηλαδή σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ήδη, όπως θα γνωρίζετε, στο χθεσινό Eurogroup επισημάνθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, θα υπάρξει καθορισμός των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Κι αυτό για να ακολουθήσει η έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΚΤ, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το QE».
Τρίτη προτεραιότητα, είναι η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία. «Αυτή η προτεραιότητα αποτελεί υψίστης σημασίας θέμα για την κυβέρνηση, τώρα που αλλάζει το κλίμα στην οικονομία με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ειδικά στους τομείς που ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».
Ως τέταρτη προτεραιότητα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τη διαρκή ενασχόληση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών «για τα οποία δημιουργούμε ήδη ειδικό χαρτοφυλάκιο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας στο εδώ και στο τώρα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της συνολικής μάχης που δίνουμε υπηρετώντας τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ικανοποίηση για το Eurogroup
Εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης σχετικά με την έκβαση του χθεσινού Eurogroup, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι «η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup μας δίνει ακόμα ένα λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.»
» Το αποδεικνύει άλλωστε και η δέσμευση του ESM, που διά στόματος του επικεφαλής κ. Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αποφάσεις, όπως άλλωστε ορίζουν και οι κοινές μας δεσμεύσεις».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις σχετικά με το χρέος ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δέχθηκε να ανοίξει η συζήτηση στις 5 Δεκέμβρη, με θέμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μία συζήτηση που μπορεί να λήξει σε μία μέρα. Είναι μία συζήτηση που θα είναι διαρκής. Θα έχουμε παρά πολύ θετικά νέα το επόμενο διάστημα».
Στην ατζέντα της ΝΔ το τέταρτο μνημόνιο
Εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ για σειρά θεμάτων ο κ. Τζανακόπουλος είπε και ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της ΝΔ. «Θέλει να αποτύχει η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να βρει τη δικαιολογία να επιβάλλει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».
«Το σχέδιο της ΝΔ είναι άκρως επικίνδυνο όχι για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη ίδια τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας:
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Ενδιαφέρεται -και μάλιστα το διατρανώνει διαρκώς- μονάχα για την παλινόρθωση του συστήματος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που υποστηρίζει.»
» Επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές. Θέλει η χώρα να σέρνεται, ώστε να δικαιωθεί η ίδια η ΝΔ. Και να βρει ταυτόχρονα δικαιολογία για να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, το οποίο ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να εξαγγέλλει».
Το πρόγραμμά της, πρόσθεσε, «περιλαμβάνει: οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής».
«Αυτό που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θέλει είναι να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους που μέχρι πριν λίγο καιρό να θυμίσουμε ότι θεωρούσε βιώσιμο. Αυτή είναι η στρατηγική της» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει: «Όμως, αποδεικνύεται και από τις χθεσινές εξελίξεις ότι η ρύθμιση του χρέους είναι ένας εφικτός στόχος, χωρίς να δοθεί σε αντάλλαγμα η κοινωνική συντριβή που θέλει ο κύριος Μητσοτάκης».
«Αυτήν την πολιτική στρατηγική της ΝΔ και της ηγεσίας της δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Ευτυχώς για τη χώρα αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, θα βγάλει τη χώρα από τη μέγκενη της επιτροπείας και το 2019 ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τα πεπραγμένα της με την καταστροφική πενταετία 2010-2014, την καταστροφική πενταετία της διακυβέρνησης των κομμάτων του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος» επισήμανε χαρακτηριστικά.