Η Δικαιοσύνη καλείται πλέον να λύσει – και – τον γρίφο της διαθεσιμότητας 1.349 διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, καθώς τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τα οκτώ ιδρύματα που θίγονται προσέφυγαν χθες σε αυτήν διεκδικώντας αντίθετες παρεμβάσεις της…Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος σε κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε χθες προς έξι Εισαγγελίες της χώρας και προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη ζητά την επέμβαση της Δικαιοσύνης, ώστε να του αποστείλουν πριν από τις 10 Οκτωβρίου τα πανεπιστήμια όσα στοιχεία χρειάζονται (προσόντα υπαλλήλων κ.λπ.) για να γίνει η επιλογή αυτών που θα βγουν στη διαθεσιμότητα. Κάνει λόγο μάλιστα για «ανεπανόρθωτες συνέπειες» εις βάρος του κράτους αν καθυστερήσουν:
«Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των ΑΕΙ ενημερώθηκαν για τις οφειλόμενες κατά τον νόμο σχετικές ενέργειές τους και την αποκλειστική προθεσμία ολοκλήρωσης αυτών, χωρίς μέχρις σήμερα, και ενώ υπολείπονται μόλις επτά ημέρες, να έχουν εκπληρώσει τα οφειλόμενα. Από την εμπρόθεσμη αποστολή των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και τα συνεπόμενα εξαρτάται, απολύτως, η πρόοδος και η ολοκλήρωση της κινηθείσης διαδικασίας διαθεσιμότητας, το εκπρόθεσμο ή η ματαίωση της οποίας θα έχει άκρως επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους», τονίζει ο κ. Αρβανιτόπουλος. Και προειδοποιεί τις διοικήσεις των ιδρυμάτων ότι θα αναζητήσει ευθύνες: «Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να επιληφθείτε κατά την αρμοδιότητά σας και εκδώσετε παραγγελία για την άμεση, και πριν από τη 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα στον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των εννόμων συμφερόντων του Δημοσίου».
Από την πλευρά τους τα πανεπιστήμια πραγματοποίησαν χθες την προαναγγελθείσα προσφυγή για το ίδιο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της ΚΥΑ με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί τους υπάλληλοι.
Η προθεσμία
Ο υπουργός Παιδείας ζητά από τα πανεπιστήμια να του στείλουν όσα στοιχεία χρειάζονται (προσόντα υπαλλήλων κ.λπ.) για να γίνει η επιλογή αυτών που θα βγουν στη διαθεσιμότητα έως τις 10 Οκτωβρίου
Πηγή: tanea.gr