Στη χθεσινή, τοπική απεργία που δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή, μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση των εργαζόμενων στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος».
Το θεραπευτήριο έχει περάσει, όπως και άλλες αντίστοιχες δομές, στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας, αποσπώμενη από άλλες μονάδες παροχής υγείας, ενώ είναι και ανάμεσα στους υπό συγχώνευση οργανισμούς. Στα Γιάννενα, δημιουργείται οργανισμός με την ονομασία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου» με έδρα τα Γιάννενα, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι δομές στην περιοχή μας(1ωάννινα, Κόνιτσα, Πωγωνιανή, Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες ). Οι εργαζόμενοι εκεί πάντως, διαφωνούν με την κίνηση, αφού θεωρούν πως, αντί να δημιουργείται μικρό και ευέλικτο κράτος, φτιάχνονται μεγάλοι, συγκεντρωτικοί οργανισμοί. «Για την παραμικρή διεκπεραίωση καθημερινών αναγκών των δομών θα υπάρχει μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ της δομής και της κεντρικής υπηρεσίας» τονίζουν. Επίσης, αναφέρουν ότι τα αποθεματικά του ιδρύματος έχουν «κουρευτεί» κατά 70% και ότι η αναλογία του προσωπικού με τους νοσηλευόμενους είναι στο1 προς 8. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 νοσηλευτές και 3 άτομα βοηθητικοί, ενώ οι νοσηλευόμενοι είναι 69, στις 100 κλίνες που έχει δυναμικότητα το ίδρυμα. Και αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, έχουν μειωμένους μισθούς και περιμένουν εδώ και 6 μήνες να πληρωθούν οι υπερωρίες τους, όπως τόνισαν στις χθεσινές τους δηλώσεις. Ακόμα διαμαρτύρονται γιατί όπως τονίζουν, μειώνεται ακόμα περισσότερο το προσωπικό λόγω της διαθεσιμότητας, ενώ δεν υπάρχουν μόνιμοι και ειδικευμένοι εργαζόμενοι, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείψεις ή και αντικαταστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων κ.λπ. «Δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας πέρα και πάνω από τις δυνάμεις και τις αντοχές μας, εξασφαλίζοντας ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών πολύ καλό, υψηλότερο από το μέσο επίπεδο παροχής υπηρεσιών στη χώρα μας, εστιάζοντας στις προσωπικές ανάγκες και φροντίδες του κάθε νοσηλευόμενου» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Οι εργαζόμενοι ζητάνε να επιστρέψουν στο υπουργείο Υγείας και να εξασφαλιστούν οι θέσεις του προσωπικού, αλλά και να προσληφθεί νέο, μόνιμο. «Ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και των καταστροφικών επιπτώσεων του τόσο στην υγεία όσο και στα εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις των εργαζομένων» τονίζουν επίσης.
Λίγος κόσμος
Χθες, στις δύο πορείες που έγιναν, από το Εργατικό Κέντρο και από το δημαρχείο, πήραν μέρος γύρω στους 500 ανθρώπους συνολικά. Δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις, καθώς το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πρέντζας, κατηγόρησε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νίκο Φασούλη ότι είδε συνδικαλιστική άδεια σε μέρα απεργίας. Ο κ. Φασούλης απαντώντας, είπε πως στις καταστάσεις της υπηρεσίας καταγράφονται οι άδειές του ως προέδρου του Εργατικού Κέντρου, αλλά ότι «σβήνονται» οι μέρες απεργιών και κινητοποιήσεων, οπότε δεν τις πληρώνεται. Κατήγγειλε δε το ΠΑΜΕ λέγοντας ότι «αντί να ενωθούμε, ψάχνουμε να βρούμε τι είπε και τι έκανε ο τάδε και ο δείνα». Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τέλος, Χρήστος Γρίβας, τόνισε ότι «οι μεγάλες τομές που χρειάζεται το δημόσιο, δεν γίνονται με υπαλλήλους πένητες και τρομοκρατημένους». Στο μεταξύ, σήμερα προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 μέχρι το τέλος της βάρδιας οι εργαζόμενοι του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι θεωρούν ότι η διοίκηση δεν θέλει να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ