Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκήρυξε προχθές το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών» (“RURAL BROADBAND”), ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 161.077.032 € (χωρίς ΦΠΑ). Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα αναπτυχθεί στις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Αφοράστην ανάπτυξη υποδομών δικτύου σε συγκεκριμένες περιοχές-στόχους και στην παροχή αξιόπιστων και σύγχρονων ευρυζωνικών υπηρεσιών στους κατοίκους των περιοχών αυτών, υιοθετώντας ένα μοντέλο που θα επιτρέψει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη.
Οι Ιδιωτικοί Φορείς Σύμπραξης που θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού, θα κληθούν να αναπτύξουν, να θέσουν σε λειτουργία και να διαχειριστούν για χρονικό διάστημα δέκα επτά ετών ένα δημόσιο δίκτυο ευρυζωνικών υποδομών, το οποίο θα υποστηρίζει την δημιουργία ταχύτατων τηλεπικοινωνιακών δικτύων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το έργο χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (2007 – 2013), από Εθνικούς Πόρους και από ιδιωτικούς πόρους προερχόμενους από τους αναδόχους του έργου.
Ο Σταύρος Καλογιάννης σε δήλωσή του ανέφερε:
«Η προκήρυξη του έργου “RURAL BROADBAND” με ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού η εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων για χρηματοδότησή του και η μελέτη για την σκοπιμότητά του είχαν γίνει από το φθινόπωρο του 2012 στο τότε Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Με το έργο θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει ευρυζωνική διαδικτυακή υποδομή σε 5.100 αγροτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι δήμοι του Ν. Ιωαννίνων πλην του λεκανοπεδίου που, ως αστική περιοχή, έχει ήδη καλυφθεί. Με την υλοποίηση αυτής της υποδομής, όλοι οι συμπολίτες μας θα αποκτήσουν δυνατότητα σύνδεσης με υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο.
Το έργο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αφού, όπως τόνισα και στην εισήγησή μου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, κάθε αύξηση κατά 10% της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, αυξάνει το ΑΕΠ μιας χώρας κατά 1,2%! Δηλαδή, εάν η Ελλάδα που σήμερα βρίσκεται περίπου στο 24% στην ευρυζωνικότητα, φθάσει στα επίπεδα διείσδυσης του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 28%, αυτό σημαίνει αυξημένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), κάθε χρόνο, κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα δοθούν, κατά κύριο λόγο για την στήριξη των νέων επιστημόνων».