Με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή (υπ’ αρ. πρωτ 1954/2013) ο Σταύρος Καλογιάννης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέφρασε τις ανησυχίες του κτηνοτροφικού κόσμου, των επιχειρήσεων μεταποίησης τυροκομικών προϊόντων αλλά και τις δικές του, για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, στην οποία – μεταξύ άλλων – περιλαμβανόταν και το θέμα της διασφάλισης της φέτας ως ελληνικού προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».Η οριστική καταχώρηση της ονομασίας «φέτα» ως ελληνικού προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» έγινε το 2002 και δόθηκε μια μεταβατική περίοδος σε παραγωγούς άλλων Κρατών – Μελών της ΕΕ να διατηρήσουν, για μια πενταετία και υπό προϋποθέσεις, τη χρήση της ονομασίας «φέτα». Η μεταβατική περίοδος έληξε το 2007 και, έκτοτε, μόνο οι Έλληνες παραγωγοί έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα».
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία διασφαλίζει τη φέτα και απαγορεύει τη διακίνηση και πώληση στην Ευρωπαϊκή αγορά τυροκομικών προϊόντων που σφετερίζονται την ονομασία «φέτα». Ωστόσο η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν ισχύει για χώρες εκτός της Ένωσης.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ – Καναδά τέθηκε το θέμα της αναγνώρισης από τον Καναδά του δικαιώματος χρήσης της ονομασίας «φέτα» μόνο από την Ελλάδα.
Στην απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης στον Στ. Καλογιάννη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «… ό,τι αφορά στο προϊόν φέτα, οι διαπραγματεύσεις απέβησαν γόνιμες. Ο Καναδάς αναγκάστηκε να σεβαστεί την απόφαση της ΕΕ για τη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ που διακινείται αποκλειστικά από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή αγορά».
Ο Υπουργός καταλήγει στην απάντησή του πως: «η φέτα είναι διασφαλισμένη εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον η διακίνησή της έχει διασφαλιστεί και στην αγορά του Καναδά. Αυτού του είδους η κατοχύρωση στον Καναδά έχει μεγάλη σημασία για τα συμφέροντα της φέτας, καθώς απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κακό προηγούμενο σε επικείμενες σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και θα αποτελέσει πρόκριμα αντίστοιχων διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι πολύ μεγαλύτερη αγορά για τη φέτα, αλλά και με τη Ρωσία».
Ο Σταύρος Καλογιάννης με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «Άποψη μου είναι ότι η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Καναδά δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Έλληνα κτηνοτρόφου, δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς του Καναδά να αναγράφουν στη συσκευασία «τύπου φέτας» ή «like φέτα» ή «style φέτας». Δεδομένου ότι με την πρόσφατη συμφωνία δεν απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης «φέτα», επανήλθα στη Βουλή, ζητώντας να μάθω ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει αμέσως το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η φέτα και ο Έλληνας κτηνοτρόφος».