Μάχη με το χρόνο και τα προαπαιτούμενα δίνει η κυβέρνηση καθώς μέσα σε 10 ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8δισ ευρώ.
Η προθεσμία που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του EuroWorking Group (μετέχουν οι συνεργάτες των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης) όπου η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει την ολοκλήρωση των 14 ορόσημων από την πρώτη διαπραγμάτευση.
Το μόνο που πήρε παράταση για αργότερα είναι το θέμα της στελέχωσης των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε πριν λίγες μέρες με στόχο οι υποψήφιοι για τα διοικητικά συμβούλια να επιλεγούν μέχρι και το τέλος του μήνα. Θα ακολουθήσει η τελική διαδικασία για την επιλογή των στελεχών η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο διορισμός τους θα γίνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Το δεύτερο μεγάλη ζήτημα αφορά τη στελέχωση του εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, θέμα που προκάλεσε τη μία από τις τέσσερις μεγάλες εμπλοκές κατά την πρόσφατη επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής των προσώπων ή τουλάχιστον να έχει δρομολογηθεί η οριστική λύση του θέματος.
Για τα υπόλοιπα 13 προαπαιτούμενα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η κατάθεση των νομοσχεδίων, προκειμένου να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ήδη έχει ξεκινήσει η συγγραφή του νέου εφαρμοστικού, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά και αυτό για το πλαστικό χρήμα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κυβέρνηση και θεσμοί κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή. Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι αρχικές προτάσεις των δανειστών προέβλεπαν φόρους και προσαυξήσεις που έφθαναν ακόμα και το 120% των αδήλωτων εισοδημάτων. Ωστόσο οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει σε πολύ χαμηλότερη επιβάρυνση κοντά στο 60%.
Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στο θέμα αποδέχτηκε την απαίτηση των δανειστών στο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια, να συνυπολογίζονται και πρόστιμα τα οποία θα καλύπτουν τον πληθωρισμό τη χρονιάς που αποκτήθηκαν.
Με βάση αυτή την πρόβλεψη τα πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό πριν το 2011, καθώς για του υπόλοιπους το πρόστιμο θα είναι «μηδενικό» αφού η ελληνική οικονομία μετρά ήδη 42 μήνες αρνητικού πληθωρισμού. Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν πριν το 2011 τα πρόστιμα θα φθάνουν σωρευτικά στο 10% με 15%. Ας σημειωθεί ότι χρονιές που ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ήταν το 2000 (4,1%), το 2003 ( 4,1%), το 2008 (4,7%), ενώ μικρότερες αυξήσεις στον τιμάριθμο καταγράφηκαν το 2011 (3,3%), το 2002 ( 2,8%), το 2005 ( 2,6%) κ.ά.