Με την υποβολή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης κορυφώθηκε η αντιπαράθεση για την έφοδο της ΕΛΑΣ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την διεξαγωγή ψηφοφορίας. Αιτία για την υποβληθείσα πρόταση δυσπιστίας που οδηγεί στα άκρα την πολιτική αντιπαράθεση, απετέλεσε η πρωινή επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή «μέγιστη θεσμική εκτροπή» που «δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για βαριά και ιστορική ευθύνη, η οποία βαρύνει όλα τα κόμματα, προσθέτοντας ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει ό,τι του αναλογεί.
«Ενημερώνω το σώμα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας που εξαπέλυσε, παράλληλα, σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.
«Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την συρρίκνωση και απαξίωση της Δημοκρατίας μας. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να ελπίσουμε σε καλύτερο αύριο» κατέληξε.
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας θα δώσει την ευκαιρία «να αποδειχθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής».
Την πρόταση δυσπιστίας υπογράφουν 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας άρχισε να κινητοποιεί τα κομματικά όργανα άμα τη αφίξει του στην Αθήνα από τις ΗΠΑ περίπου στις 4 το απόγευμα, ξεκινώντας επαφές με συνεργάτες του. Παράλληλα , ενώ παράλληλα συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις με κυρίαρχη την πρόταση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Μετά την ανταλλαγή απόψεων στην ΠΓ συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα.
Η απόφαση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ήταν ομόφωνη. Αύριο θα συνεδριάσει και πάλι η ΠΓ προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα ζητήματα τακτικής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στη Βουλή.
Κεδίκογλου: Το τελευταίο τους χαρτί
Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής.
Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση».
Ευχαριστίες από ΠΑΣΟΚ και επικοινωνία Σαμαρά – Βενιζέλου
Με ευχαριστίες προς τον κ. Τσίπρα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος αναφέρεται:
«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε, τηλεφωνικά, για το θέμα με τον κ. Σαμαρά.
ΔΗΜΑΡ: Θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα
Επιβαρυντική για την διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές κρίνει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι αύριο το πρωί τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της: «Αυτή την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, στην οικονομία και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία, μία πρόταση μομφής δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει, νομίζω, προβλήματα. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, οι αντιρρήσεις μας, οι αντιπαραθέσεις μας με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνω, τα συγκεκριμένα ζητήματα, η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.
KKE: Ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση
Για σχέδιο αποπροσανατολισμού μιλάει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρηση ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης: «Ο άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ, διότι δεν έχει στην ουσία διαφορετική πολιτική, συμφωνεί στο κύριο, που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου. (…) Το ΚΚΕ καταψηφίζει την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά την πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, που στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Λοβέρδος: Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος. Είπε ότι το κόμμα του θα συνεδριάσει απόψε και αύριο για τη στάση που θα κρατήσει, όμως αυτό είναι το πολιτικό σκεπτικό και με βάση αυτό θα κάνει και την εισήγηση του. «Η κυβέρνηση το καλοκαίρι έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος, μια έωλη και αυταρχική ενέργεια που έφερε το μαύρο στην ΕΡΤ», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το δικό του μεγάλο λάθος. Καταθέτει μια πρόταση μομφής, για τους δικούς του λόγους, μη κατανοώντας τι λένε σήμερα οι πολίτες, μη έχοντας σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Όπως ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε το λάθος της κυβέρνησης, το ίδιο ρητά και απερίφραστα καταδικάζουμε το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ».
Άρθρο 142 – Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής
Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να έχει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών (δηλαδή του 1/6 του συνόλου των βουλευτών) για να κατατεθεί στον Πρόεδρο του σώματος. Για να γίνει δεκτή -γεγονός που θα σημαίνει πως η κυβέρνηση δε διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής- πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.
H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Πηγή: epirusday.gr