Ενα ενισχυμένο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα «συνδυαστεί» με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για το πρώτο βήμα με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου, καθώς για την οριστική λύση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει καλά το θέμα, οι παρεμβάσεις σε αυτό το στάδιο μπορεί να αφορούν ακόμα και 65 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους (μέσα στα οποία είναι και σχεδόν 25 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν σε ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες). Να σημειωθεί πως το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως σε αυτήν τη φάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα επικεντρώνονταν σε 40 από τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, που είναι τώρα 28 έτη, θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32,5 έτη. Στα… επιπλέον έτη μπορούν να μεταφερθούν ποσά της εξυπηρέτησης των δανείων, που θα υπερβαίνουν κάποιο πλαφόν στη διάρκεια αποπληρωμής προκειμένου να μένει χαμηλά σε σχέση με το ΑΕΠ το ύψος των ετήσιων πληρωμών.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ακόμα τη μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο 1 – 1,5%. Στόχος είναι να μην υπάρξει κίνδυνος μεσοπρόθεσμα, καθώς τα ομόλογα αυτά έχουν επιτοκιακή βάση το Euribor, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η λύση θα μπορούσε να προκύψει μέσω της έκδοσης ομολόγου πολυετούς διάρκειας έως και 30 έτη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ετσι θα μπορέσει να προχωρήσει η ανταλλαγή των παλιών με νέα ομόλογα και να διασφαλιστούν όλες οι πλευρές.
Ολη η επεξεργασία για το βραχυπρόθεσμο πακέτο μέτρων έχει γίνει από τον ESM και η συμφωνία δεν θα χρειαστεί να περάσει από τα κοινοβούλια (κάτι που θα προκαλούσε την αντίδραση των σκληροπυρηνικών). Με τον τρόπο αυτόν θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν λόγω των επικείμενων εκλογών σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με την αρχή να γίνεται την άνοιξη στην Ολλανδία και τη Γαλλία και να ακολουθεί το φθινόπωρο η Γερμανία.
Στόχος είναι η πρόταση του ESM να συζητηθεί αρχικά στο EuroWorking Group και στη συνέχεια στο Eurogroup, ώστε να μπει σε εφαρμογή όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.