Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή, με την οποία ζητούσε την ακύρωση απόφασης του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου που έπαυσε λόγω παραγραφής πειθαρχική δίωξη σε βάρος καθηγητή ο οποίος ενεπλάκη σε υπόθεση χορήγησης πλαστών απολυτηρίων. Το ΣτΕ απεφάνθη ότι πράγματι έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αφού “δεν έχει διακοπεί ο χρόνος παραγραφής της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του καθηγητή”. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε να επισφραγίσει μια πολύχρονη δικαστική διαδρομή για τον συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος αρχικά παραπέμφθηκε για “πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια”, με απώτερο σκοπό “να προσπορίσει στον εαυτό του περιουσιακό όφελος ανώτερο των 73.000 ευρώ” και να ζημιώσει τρίτους. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της Εισαγγελίας της Άρτας, ο καθηγητής κατά την οκταετία 1999-2007, ως γραμματέας εξεταστικών επιτροπών δύο ιδιωτικών Τ.Ε.Ε. της Ηπείρου, μαζί με άλλους καθηγητές ελάμβαναν από κάθε μαθητή 5.000 ευρώ για να τους χορηγούν απολυτήριο το οποίο δεν έπρεπε να λάβουν, γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο φοίτησης. Μάλιστα, φέρονται να είχαν παραποιήσει ακόμη και λάθος απαντήσεις των εξεταζόμενων.
Η Δικαιοσύνη, όμως, όταν η υπόθεση έφτασε στα χέρια της, έκρινε ότι έχει επέλθει παραγραφή των ποινικών αδικημάτων.
Παράλληλα, όμως, είχε κινηθεί και πειθαρχική διαδικασία. Έτσι, τον Απρίλιο του 2008, κατόπιν Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου παρέπεμψε τον Φυσικό στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και για χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός υπηρεσίας. Τον Ιούλιο του 2009 το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. θεώρησε ότι η Ε.Δ.Ε. “δεν παρείχε πλήρεις αποδείξεις” και διέταξε πειθαρχική ανάκριση.
Τελικά, η πειθαρχική διαδικασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε στοιχειοθετούνται τα δύο αδικήματα που αποδίδονται στο καθηγητή, αλλά υπάρχουν στοιχεία ότι διέπραξε τα αδικήματα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων του. Το Φεβρουάριο του 2010, όμως, το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κήρυξε τον καθηγητή αθώο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας άσκησε ένσταση κατά της αθωωτικής απόφασης και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ο καθηγητής “ουδέποτε φαίνεται να συνέπραξε και να υπέγραψε πρακτικό των αρμοδίων επιτροπών κατά παράλειψη άσκησης των καθηκόντων του” και του απέδωσε άλλο πειθαρχικό παράπτωμα, αυτό της “αμέλειας και της αμελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων του”. Το πειθαρχικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2010 έπαυσε την σε βάρος του πειθαρχική δίωξη λόγω παραγραφής.