3,5 τόνοι χασίς κατασχέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 . Εντυπωσιακά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι τα αποτελέσματα της Αστυνομίας στην Ήπειρο, στην μάχη που δίνει ενάντια στη μάστιγα της διακίνησης ναρκωτικών.
Κ. ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ (Γεν. Αστυν. Δ/ντης Ηπείρου): Είμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη μαφία!
Η περιοχή μας έχει καταστεί κόμβος διέλευσης των διακινητών, οι οποίοι φορτώνουν το χασίς από την Αλβανία και μέσω της Ηπείρου επιχειρούν να το μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας, συνήθως στην Αθήνα. Τις περισσότερες φορές όμως τα σχέδιά τους σταματούν στην περιοχή μας, με τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. να διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά και με την ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων να είναι μεγάλη, αφού έτσι θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερο «χτύπημα» στα κυκλώματα.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τρομπούκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κατασχεθεί κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο 2,5 τόνοι χασίς στη Θεσπρωτία και 1,1 στα Ιωάννινα. Συνολικά δηλαδή πάνω από 3,5 τόνοι χασίς έχουν πέσει στα δίχτυα των αρχών της Ηπείρου, που είναι «αντιμέτωπες με ένα οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα».
Να σημειωθεί, ότι η Ήπειρος συνορεύει με την Αλβανία σε μήκος 240 χιλιομέτρων, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους υποστηρίζει παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κ. Τρομπούκη, που έκανε λόγο για μια δομημένη οργανωτικά μαφία, με ρόλους, ομάδες, ιεραρχία, η οποία δρα μεθοδικά και με σχεδιασμό, ανάλογα με την περίπτωση.
Μάχες!
Οι μάχες μεταξύ εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών και της Αστυνομίας μαίνονται καθημερινά από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας, μέχρι τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας και τους διακινητές διευκολύνουν τα δάση, τα μονοπάτια στα βουνά και οι δύσβατες περιοχές των συνόρων, τα παράνομα περάσματα συνόρων κ.α. όπως έχουν τονιστεί και σε έκθεση του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 2011.
Μάλιστα, στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι «η Αλβανία εξακολουθεί να αποτελεί χώρα προέλευσης για την κάνναβη και τα παράγωγά της – μαριχουάνα, χασίς, χασισέλαιο». Επίσης ότι, «η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι κυριότεροι προορισμοί για τη μαριχουάνα και το χασίς και οι χώρες αυτές χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για την αποστολή των ναρκωτικών στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται, ότι φέτος το Μάρτιο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του για τον έλεγχο των ναρκωτικών είχε χαρακτηρίσει την Αλβανία ενδιάμεσο σταθμό και προορισμό για την κάνναβη, την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
Διεθνή κυκλώματα…
Οι συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών στην Ήπειρο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τα κυκλώματα της παρανομίας αποτελούνται από μαφιόζικες ομάδες Ελλήνων και Αλβανών.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το χασίς φτάνει σε περιοχές των συνόρων από Αλβανούς, ενώ στη συνέχεια, για να μεταφερθούν σε προορισμούς στη χώρα μας, αναλαμβάνουν δράση οι Έλληνες συνεργοί τους. Κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, οι κακοποιοί έχουν ανοίξει μονοπάτια, ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία.
Η μεταφορά των ναρκωτικών προς την Ήπειρο γίνεται από ομάδες ενόπλων Αλβανών, οι οποίοι είτε τα κρύβουν σε «καβάτζες» στο βουνό, είτε τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα των Ελλήνων συνεργών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ακόμη και γαϊδουράκια, εκπαιδευμένα στους ορεινούς δρόμους (!), τα οποία φορτώνουν με το παράνομο εμπόρευμα για να περάσουν τα σύνορα. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των προπομπών στην κάθε λαθραία μεταφορά, αφού ελέγχουν τον δρόμο, για τυχόν αστυνομική παρουσία. Συνήθως είναι δύο αυτοκίνητα, που προπορεύονται εκείνου που είναι φορτωμένο με τα ναρκωτικά.
Πάντως, οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, λόγω των καθημερινών συλλήψεων εμπόρων ναρκωτικών, γνωρίζουν πλέον τις τακτικές των παρανόμων ομάδων, οι οποίες διαφοροποιούνται ή προσαρμόζονται ανάλογα με την ποσότητα του χασίς.
Στο Λαζαράτι…
Όσο για το από πού παίρνουν τα ναρκωτικά τα κυκλώματα; Κυρίως από το Λαζαράτι Αλβανίας, ένα μέρος 25 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, όπου η καλλιέργεια του χασίς έχει γίνει η νούμερο ένα απασχόληση. Το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 2011, ανέφερε πως «η καλλιέργεια κάνναβης γίνεται κατ’ εξοχήν στο Λαζαράτι, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό θέμα».
Η είσοδος στο Λαζαράτι βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πριν από το Αργυρόκαστρο, με τους κατοίκους να ελέγχουν ό,τι κινείται προς την πλαγιά του βουνού, όπου βρίσκονται ο οικισμός και οι απέραντες χασισοφυτείες. Οι περισσότεροι είναι ένοπλοι, ενώ κάθε οικογένεια διαθέτει κι ένα οπλοστάσιο στο σπίτι της! Οι Λαζαρατινοί προσεύχονται δύο φορές τη μέρα, στον τεκέ, με τις ευλογίες του «μπεκτασή μπαμπά», ενώ μέρος των χρημάτων από την παράνομη δραστηριότητά τους λέγεται πως έχει διατεθεί για την αναστήλωση των τζαμιών της περιοχής.
Οι μισθοί…
Μάλιστα, το μεροκάματο στο Λαζαράτι δεν γνωρίζει από κρίση! Τη στιγμή που ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι 250 ευρώ τον μήνα, οι εργαζόμενοι στις χασισοφυτείες έχουν μεροκάματο 20 ευρώ την ημέρα και είναι κυρίως γυναίκες. Αλβανικές πηγές αναφέρουν ότι τα χρήματα από την πώληση των ναρκωτικών «ξεπλένονται» από τους νονούς, με επενδύσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οργανωμένη καλλιέργεια και παραγωγή χασίς έχει επεκταθεί σε διάφορες περιοχές της γειτονικής χώρας, όπως στην Αυλώνα, τη Σκόδρα και στα σύνορα με το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί η παραγωγή!..
* * *
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η καλλιέργεια και εμπορία χασίς έχει γίνει η… βαριά βιομηχανία στην Αλβανία, για αυτό η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τα σύνορα της Ηπείρου, αφού η Αστυνομία στην περιοχή μας «υπερβάλλει εαυτόν» καθημερινά.
Ήδη τα αποτελέσματά της είναι πολύ καλά, όμως πρέπει να εδραιωθεί το αίσθημα ασφαλείας στην Ήπειρο και βέβαια να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στα κυκλώματα διακίνησης χασίς από την Αλβανία, που τώρα αλωνίζουν…