Ό,τι και αν γράφουν οι εκθέσεις Κάρας και Σέρκας για τα πεπραγμένα και τις κοινωνικές επιπτώσεις της δράσης της τρόικας, η Κομισιόν και τα κράτη μέλη που ενορχήστρωσαν την διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου από την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα, εμμένουν σε μια πολύ διαφορετική ανάγνωση και επιμερισμό ευθυνών.
Ο επίτροπος Ρεν που βρέθηκε στο Στρασβούργο για την χθεσινή συζήτηση πριν από την ψηφοφορία δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των επιλογών που έγιναν και υπενθύμισε με τον πλέον σκληρό και ξεκάθαρο τρόπο τους λόγους για τους οποίους αφενός οι χώρες αυτές και δη η Ελλάδα χρειάστηκαν χρηματοδότηση και ανασυγκρότηση, αφετέρου τα ίδια τα προγράμματα πέτυχαν ή δεν πέτυχαν τον σκοπό τους.
Σύμφωνα με την Κομισιόν και τα πρακτικά των Συμβουλίων Εurogroup από το 2009 έως και σήμερα ο βασικός υπαίτιος της κακοδαιμονίας και των θυσιών των πολιτών είναι μόνο οι κυβερνήσεις και το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ειδικά για την Ελλάδα ο επίτροπος Ρεν ήταν καταπέλτης ανασύροντας χωρία από τις πρώτες εκθέσεις των ελεγκτών και τα πρώτα συμπεράσματα των Εurogroup:
«Πριν από 4 χρόνια η ελληνική οικονομία ήταν σε ελεύθερη πτώση και ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν ορατός, ενώ μηχανισμοί δεν υπήρχαν», ξεκίνησε να λέει ο επίτροπος. «Τα προγράμματα δεν ήταν η αρχή της κρίσης αλλά η αρχή της επίλυσης της κρίσης» και «όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες του προγράμματος στην Ελλάδα, κυρίως του πρώτου προγράμματος, λόγω έλλειψης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και λόγω των αντιστάσεων διαφόρων ειδών συμφερόντων».
Για την Κομισιόν και τους εταίρους η κατάσταση στην Ελλάδα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανατρέψουν την πορεία προς την έξοδο από τις αγορές και την χρεοκοπία. Ευθύνονται δε σε ποσοστό 70-30 για το εξωφρενικό έλλειμμα 15,6%, την πορεία προς το οποίο απέκρυψε η πρώτη και αδιαφόρησε να ανατρέψει η δεύτερη.
Για τους εταίρους και την Κομισιόν η Ελλάδα ήταν μια χώρα που υπέπεσε σε πολιτική απάτη, πλαστογράφησε στοιχεία, αγνόησε τους κανόνες και παρόλ’ αυτά δέχθηκε την κοινοτική αλληλεγγύη δανειζόμενη μιάμιση φορά το ΑΕΠ της με χαριστικά επιτόκια, έμεινε στο κοινό νόμισμα και της προσφέρθηκε τεχνογνωσία για να διορθώσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα.
Για την Κομισιόν και τους εταίρους η Ελλάδα δεν εφάρμοσε το μνημόνιο καθόλου για ένα ολόκληρο χρόνο και κατά το δοκούν για τα υπόλοιπα τρία. Αγνόησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προστάτευσε ομάδες συμφερόντων.
Η Ελλάδα έπρεπε από το πρώτο έτος να συρρικνώσει το δημόσιο τομέα δομικά, να περικόψει ολόκληρη την υπέρβαση των δαπανών που οδήγησαν στο έλλειμμα 15,6% και να αρχίσει να αποκτά σωστή διοίκηση, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να επιτρέψει την επιχειρηματικότητα και να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Αντιθέτως δεν έκανε απολύσεις στο δημόσιο, δεν κατάργησε δαπανηρές δομές, δεν μείωσε τις δαπάνες, άλλαξε 4 φορολογικά νομοσχέδια, συζητά τις διαρθρωτικές αλλαγές στο παρά πέντε και δεν μείωσε τα ελλείμματα με ανισομερείς παράλογες και άδικες θυσίες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των συνταξιούχων και των υγιών επιχειρήσεων.
Ο επίτροπος Ρεν, η DGECFIN, ο πρόεδρος Μπαρόζο, το Eurogroup και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ γνωρίζουν και έχουν εγκρίνει αλλεπάλληλες εκθέσεις που αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν άκουσαν την τρόικα και δεν εφάρμοσαν το πρώτο μνημόνιο. Είναι ενδεικτικός ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων που από 50 δισ. έγινε 25, 15 και μέχρι στιγμής έχει αποφέρει 1-2 δισ.
Ακόμα και έτσι οι εταίροι δέχθηκαν και χρηματοδότησαν την Ελλάδα, την κράτησαν στο ευρώ της αναδιάρθρωσαν το χρέος – δυνατότητα που ουδέποτε είχε από μόνη της – και στήριξαν όλες τις επιλογές των τοπικών κυβερνήσεων αρκεί αυτές στο τέλος να τους έφερναν νούμερα.
Το έλλειμμα στο τέλος έπεσε, όμως επενδύσεις δεν έγιναν, η χώρα δεν άλλαξε και το πρωτογενές πλεόνασμα σέρνει πίσω του ένα γιγάντιο εσωτερικό χρέος, 7 φορές στο μέγεθός του, καθυστερήσεις στις συντάξεις και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι υπερπροστατευμένοι και εργαζόμενοι παντελώς απροστάτευτοι. Η δε ανεργία προέρχεται όλη από την ιδιωτική οικονομία που πλήρωσε τους φοροφυγάδες, το σπάταλο κράτος, τις παράλογες δαπάνες και την προστασία των ομάδων πίεσης.
Η τρόικα έχει γράψει στις εκθέσεις της ότι «όποιος φωνάζει δυνατά στην Ελλάδα την γλιτώνει». Το ότι ούτε η τρόικα, ούτε οι εταίροι μπόρεσαν να κάνουν κάτι για αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι προφανώς η χώρα δεν έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία και σίγουρα εκβίαζε με το φαινόμενο ντόμινο την καταβολή των δόσεων.
Οι εταίροι βολεύτηκαν στο σύνθημα «αν δεν τα κάνετε θα υποφέρετε εσείς» και οι εκθέσεις Κάρας και Σέρκας διαβάζονται από τα 17 υπουργεία οικονομικών και την DGECFIN ως ελαφρό ανάγνωσμα που μετά βίας γρατζουνάει την επιφάνεια.
Σήμερα οι δύο εκθέσεις τίθενται σε ψηφοφορία και θα υπερψηφιστούν από τις πολιτικές ομάδες, από τις οποίες προέρχονται οι κυβερνήσεις που επέβαλαν και το θεσμό και τα μέτρα. Η δε πρώτη θεωρεί πως ότι έγινε ήταν απαραίτητο, αναπόφευκτο και μας έσωσε από τα χειρότερα. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.
ΠΗΓΗ: Real.gr