Δυο ερωτήσεις κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής σχετικά με το θέμα της προωθούμενης κατάργησης επιδότησης ρεύματος για τις χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και για τον Αγωγό TAP. Αναλυτικά οι ερωτήσεις έχουν ως εξής: ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Προωθούμενη κατάργηση επιδότησης ρεύματος για τις χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις»
Κύριοι Υπουργοί,
Προ ολίγων ημερών έλαβα επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτροφικών Παραγωγών, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία της ένωσης, καθώς έχει, όπως ισχυρίζεται, πληροφορίες ότι έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της σταυροειδούς επιδότησης του αγροτικού τιμολογίου που ισχύει σήμερα, με ορατό τον κίνδυνο αλματώδους αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις χοίρο-πτήνο-κτηνοτροφικές αλλά και τις γεωργικές γενικότερα εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο της χονδρικής πώλησης.
Εκφράζεται η βεβαιότητα από πλευράς των παραγωγών πως επιβάρυνση αυτή θα είναι σωρευτική στις αλυσιδωτές αυξήσεις όλων των μορφών του κόστους ενέργειας τα τελευταία χρόνια, που εξελίσσεται παράλληλα με την άνοδο των τιμών όλων των εισροών, κυρίως των ζωοτροφών και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης της αγοράς και υποχρηματοδότησης των μονάδων παραγωγής.
Η αιτιολόγηση της αύξησης αυτής, σύμφωνα με την οποία η σταυροειδής επιδότηση του αγροτικού τιμολογίου είναι αναγκαία για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως όπου ο ευπαθής αγροτικός τομέας θίγεται ουσιαστικά μέσω μεταφοράς εισοδήματός του προς όφελος της βιομηχανίας.
Δεδομένου ότι στις επί μέρους χώρες της ΕΕ και στις ανταγωνιστικές τρίτες χώρες ισχύει καθεστώς μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, μία μονομερής τέτοια ρύθμιση για τη χώρα μας θα λειτουργούσε σε βάρος του ορθού ανταγωνισμού της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και θα ήταν αντίθετη στους κανόνες της ΚΑΠ
Σε μια περίοδο, που η έξοδος από την κρίση είναι πλέον η μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα, θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στον πολύπαθο πρωτογενή, αγροτικό τομέα.
Η πρωτογενής παραγωγή, παράλληλα με άλλες δράσεις, μπορεί να αποτελέσει τον κύριο άξονα της εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1)Τι προτίθεστε να κάνετε έτσι ώστε να μην θιγεί το ήδη επιβαρυμένο κόστος ενέργειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ειδικότερα των χοίρο-κτήνο-πτηνοτροφικών μονάδων;
2)Πως προτίθεστε να μειώσετε επιπλέον το κόστος ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα «Αγωγός TAP και Ήπειρος »
Κύριε υπουργέ
Η επιλογή του αγωγού TAP έναντι του NabuccoWest είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αναφορικά με το μελλοντικό ενεργειακό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής μεσογείου.
Συμφώνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, ο αγωγός θα περνάει από τη Θράκη, Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στρίβει λίγο πριν την Πτολεμαΐδα για να συνεχίσει την πορεία του στην Αλβανία και υποθαλάσσια, στην Ιταλία, στο ύψος του Λέτσε.
Πέραν του ότι φιλοξενούμε βέβαια τον αγωγό, τίθεται το ερώτημα εάν ο ΤΑΡ θα είναι ένα ουσιαστικό ενεργειακό εργαλείο για τη χώρα, ή απλά θα δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα και στην παροχή υπηρεσιών.
Θα ήταν προς το άμεσο συμφέρον όλων ο αγωγός να μην είναι απλά «τράνζιτ», (δηλαδή απλώς να περνάει από τη χώρα), αλλά να μπορεί να διανέμει αέριο για μειωθεί το κόστος του και να τροφοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
Εδώ λοιπόν έρχεται το κομμάτι της Ηπείρου. Η Ήπειρος, συμφώνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, είναι έκτος.
Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας, με νεανική ενεργεία πάνω από 60% δεν φαίνεται να επωφελείται από το έργο αυτό.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιαστεί η τροφοδότηση της Ηπείρου με φυσικό αέριο με την κατασκευή κατασκευής μιας «διακλάδωσης». Η μεταφορά αερίου θα προσδώσει ένα καίριο πλήγμα στην εφιαλτική ανεργία και μαζί με την άμεση εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή του Καλπακίου, μπορεί να απογειώσει την οικονομία της Ηπείρου.
Όμως το σημαντικότερο είναι να μπορούν τα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους ,έτσι ώστε να μην δούμε στην Ήπειρο εικόνες πλήρους ερημοποίησης και εγκατάλειψης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1)Πως θα επωφεληθεί η Ήπειρος σε περίπτωση που ο αγωγός δεν είναι τελικά τράνζιτ;
2)Προτίθεστε να κατασκευάσετε διακλάδωση του αγωγού για να προμηθευτεί αέριο η Ήπειρος;
3)Ποτε πρόκειται να ξεκινήσει με χρονοδιαγράμματα η εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων;