Μείωση Φόρων Μόνο Για Όσους Έχουν Προσφύγει Στη Δικαιοσύνη. Παράταση τριών μηνών παίρνει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
Με απόφαση του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα έως τις 30 Ιουνίου, μόνο για τους φορολογούμενους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αυτοί που αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση στην επιτροπή.
Πρόκειται για μια απόφαση που προσπαθεί να βρει εξωδικαστική λύση με τους φορολογούμενους που νόμιμα καταφεύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν δικαίωση. Στο υπουργείο οικονομικών φοβούνται ότι αν δικαιωθούν πολίτες και επιχειρήσεις στα δικαστήρια, ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου. Είναι γνωστό στους νομικούς κύκλους ότι η δημόσια διοίκηση παραβιάζει κάθε κανόνα χρηστής διοίκησης (όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου). Επιβάλλει φόρους και πρόστιμα που πολλές φορές υπερβαίνουν το σύνολο των πραγματικών εισοδημάτων.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, για άδικους φόρους και πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για Μείωση Φόρων. Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, υπό το βάρος της δικαστικής ήττας, θα βρει τρόπο να τους εντάξει σε νέα μορφή διευθέτησης.
Με βάση την απόφαση του υπουργού οικονομικών, η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις. Στη συνέχεια αποφασίζει αν αποδέχεται το σύνολο, μέρος αυτού ή απορρίπτει το αίτημα. Δίνεται η δυνατότητα η επιτροπή να προτείνει διαγραφή των χρεών με καταβολή του 30% του κύριου φόρου που οφείλει ο φορολογούμενος. Το 30% της οφειλής καταβάλλεται εντός 5 ημερών από την ημέρα που επιλύθηκε η διαφορά. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα καταβολής του ποσού σε έως 24 δόσεις.
Ο εκβιασμός και η επισφάλεια
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων, ο συμβιβασμός παύει να υφίσταται. Η δημοκρατική δημόσια διοίκηση θεωρεί ότι δεν υπέγραψε ποτέ απόφαση!!! Τυχόν καταβληθέντα ποσά, θεωρούνται ότι πληρώθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής. Επανέρχεται το σύνολο των φορολογικών βαρών, προστίμων, τόκων, προσαυξήσεων κ.α.