Πρωτοφανή, για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τα ποσά που δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες για την εκπαίδευση των παιδιών τους, μιας και το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, που τυπικά είναι δωρεάν, τελικά τους κοστίζει μια… περιουσία!
Ο Γολγοθάς των γονιών δεν ξεκινά από το Πανεπιστήμιο, αλλά σχεδόν από το Γυμνάσιο, όταν αρχίζουν τα φροντιστήρια. Και αφού έχουν ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα, ιδιαίτερα στις «μεγάλες» τάξεις του Λυκείου, φθάνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου ξοδεύουν ακόμη περισσότερα χρήματα, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα διαθέτουν!
Η έρευνα…
Χαρακτηριστικό είναι, πως σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σε δείγμα 650 φοιτητών από πέντε μεγάλα ΑΕΙ της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό των Ιωαννίνων, το κόστος ετησίως για τις οικογένειες είναι δυσβάστακτο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης.
Οι φοιτητές που είχαν μόνιμη κατοικία στην έδρα του Πανεπιστημίου και όσοι από τους φοιτητές από την επαρχία διέμεναν στις φοιτητικές εστίες δήλωσαν ότι κοστίζουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από 3.500 ως 5.500 ευρώ ετησίως. Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κοστίζουν ετησίως 7.500 ευρώ.
Το συνολικό κόστος σπουδών για το «μετανάστη» φοιτητή με μέση χρονική διάρκεια τέσσερα ως πέντε χρόνια, ανέρχεται σε 30.000-40.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του φοιτητικού πληθυσμού δεν ξεπερνά πλέον το 0,4% όταν ο μέσος όρος των αντίστοιχων δαπανών στις χώρες της Ε.Ε. ανέρχεται στο 5,7%!
Σημαντικές…
Υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται σημαντικότερη όσο ποτέ η ανάγκη να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες για διαμονή φοιτητών σε εστίες, αλλά και αυτές των μεταγραφών, ιδιαίτερα για όσες οικογένειες έχουν περισσότερα του ενός παιδιά σε διαφορετικές, ανά την Ελλάδα πόλεις.
Οι οικογένειες πριν την κρίση με δυσκολία κατάφερναν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες της δωρεάν παιδείας, τόσο στο Λύκειο, όσο και στο Πανεπιστήμιο.
Εννοείται πως κατά την περίοδο της κρίσης, οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους μακριά, με αποτέλεσμα, εάν αυτά αποτύχουν στις Πανελλαδικές (φέτος ξεκινούν στις 17 Μαΐου), τις περισσότερες φορές ή να μπουν σε μια σχολή που δεν είναι της αρεσκείας τους, αλλά είναι στον τόπο μόνιμης διαμονής τους ή να ξαναπεράσουν τον… Γολγοθά των Πανελληνίων.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ