Τις αντιδράσεις όλων των Ηπειρωτών και φορέων της περιοχής του Ζαλόγγου αλλά και απόδημων συμπατριωτών τους προκάλεσε η τοποθέτηση της ιστορικού και βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση ότι χορός του Ζαλόγγου είναι εθνικός μύθος. Οι δηλώσεις της κ. Ρεπούση, συζητήθηκαν περισσότερο στην τοπική κοινότητα Καμαρίνας, το σημείο όπου βρίσκεται ο Βράχος από τον οποίο σύμφωνα με την ιστορία 53 γυναίκες από το Σούλι μαζί με τα παιδιά τους έπεσαν τον Δεκέμβριο του 1803 προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων που τις καταδίωκαν.
Σε δήλωσή του για το θέμα ο Βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης της Ν.Δ τονίζει «ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον ηρωισμό των γυναικόπαιδων στο Σούλι και στο Ζάλογγο και ουδείς μπορεί να αγνοήσει την απίστευτη θηριωδία που έλαβε τότε χώρα. Ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων, ας επιδεικνύουμε σεβασμό απέναντι στις ιστορικές αλήθειες του Έθνους μας». Παράλληλα ο κ. Τσουμάνης καλεί την Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, κα Ρεπούση, όπως ανακαλέσει πάραυτα τα όσα υποστήριξε σχετικά με την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών, ειδάλλως θα είναι μία ανιστόρητη ιστορικός. «Η θυσία του Ζαλόγγου αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά τεκμήρια και τις πηγές, απαράμιλλο παράδειγμα αυτοθυσίας, πατριωτισμού και υψηλού φρονήματος. Για όλο τον ελληνισμό και ιδιαιτέρως για μας τους Ηπειρώτες συνιστά κορυφαίο λόγο υπερηφάνειας και δεν χωρεί στην αντίληψη και στο πατριωτικό μας αίσθημα κανένα περιθώριο ή απόπειρα αμφισβήτησης της θυσίας.
Στο βράχο του Ζαλόγγου στέκει σήμερα το μνημείο του γλύπτη Ζογγολόπουλου που παριστάνει τις μορφές των Σουλιωτισσών να γιγαντώνονται καθώς επιχειρούν το τελευταίο βήμα τους, περνώντας στην αιωνιότητα και στην καρδιά μας» αναφέρει σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης μιλά για παραχάραξη της ιστορίας, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα ιδιαίτερα μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία όπως είναι η σημερινή εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις να αλλοιώνει γεγονότα που σημάδεψαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.«Η ιστορία είναι μία» αναφέρει ο Δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτηρίζοντας την πράξη των Σουλιωτισσών ως διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας. Ο κ. Μπαΐλης διερωτάται ποιες σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από την δημοσιοποίηση τέτοιων απόψεων, ενώ καλεί όποιον αμφισβητεί την πρόσφατη ιστορία να επισκεφθεί το Ζάλλογο και το Σούλι και να συνομιλήσει με τους κατοίκους, οι οποίοι έμαθαν από τους προγόνους τους τα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1803 στην περιοχή τους.
Τις μαρτυρίες των ηλικιωμένων επικαλείται ως την καλύτερη απάντηση στις όποιες αμφισβητήσεις του γεγονότος και ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Παντελής Μπαρτζώκας, καλώντας τη κ. Ρεπούση να έρθει στο Ζάλογγο, να δει τον χώρο και να μιλήσει με τους κατοίκους που ζουν κάτω από την σκιά του Ιερού Βράχου. Εν τω μεταξύ επαγγελματία εθνομηδενίστρια χαρακτηρίζει την κ. Ρεπούση, ο πολιτευτής της Ν.Δ Στέργιος Γιαννάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «άνθρωποι σαν την Ρεπούση, αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας, χρόνια τώρα επιδόθηκαν στο άθλημα της εθνικής απαξίωσης, της ηθικής κατάπτωσης, της σύγχυσης της εθνικής ταυτότητας, της εξαθλίωσης της Παιδείας, της έλλειψης αγωγής και υπευθυνότητας. Και γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».
Τέλος η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη εκφράζει την αντίδραση και τη δυσαρέσκειά της και κάνει γνωστό ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα τέτοιων στοχευμένων δηλώσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα.