Το Μουσείο Ακρόπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεργάστηκαν για την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το Μαντείο των Ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης (20.06.2016-10.01.2017). Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, το Μουσείο Ακρόπολης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών. Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα» στο Μουσείο Ακρόπολης στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Θεμελιώδης στόχος της επιστημονικής συνάντησης τέθηκε η προώθηση της έρευνας και της μελέτης των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης και κατ’ επέκταση της αρχαιολογικής και ιστορικής επιστήμης. Η πρόσφατη έκδοση της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (2013) του δίτομου έργου Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης των ανασκαφών Ευαγγελίδη (επιμέλεια: Σ. Δάκαρης, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδης και Σ. Τσέλικας), εμπλούτισε τα έως τώρα δεδομένα, από τη στιγμή που οι επιστήμονες βρέθηκαν με τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δεκαέξι επιγραφές μολύβδινων ελασμάτων, να αναμετρήσουν την επιχειρηματολογία και τις απόψεις, τις οποίες είχαν διαμορφώσει με τα λίγα γνωστά ελάσματα από το παρελθόν.
Η μοναδικότητα του αυθεντικού υλικού των ενεπίγραφων μολύβδινων ελασμάτων από το Μαντείο του Δία στη Δωδώνη, προκάλεσε ζωηρό ερευνητικό ενδιαφέρον που οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα και εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς ερευνητές, οι οποίοι αναζητούν και άλλα νέα συμπεράσματα.
Με εισηγήσεις τους θα συμμετάσχουν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα επιστημονικά ιδρύματα, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει πρωτότυπες μελέτες σχετικές με τα ερωτήματα των χρησμών του Μαντείου της Δωδώνης:
- ο κ. Σωτήρης Τσέλικας φιλόλογος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη,
- ο κ. Eric Lhôte, ερευνητής-αρχισυντάκτης του προγράμματος “Dodona on line”,
- ο κ. Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στο Institute of Advanced Study του Princeton,
- ο κ. Pierre Bonnéchere, καθηγητής στο University of Montreal,
- ο κ. Alain Bresson, καθηγητής στο University of Chicago,
- ο κ. Paolo Poccetti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης,
- ο κ. Jan-Mathieu Carbon, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο University of Copenhagen,
- ο κ. Mario Lombardo, καθηγητής του Universitá del Salento,
- ο κ. Luigi Vecchio, καθηγητής του Università degli studi di Salerno,
- η κ. Jessica Piccinini, μεταδιδακτορική υπότροφος του University of Vienna,
- η κ. Ιουλία Κατσαδήμα Δρ Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,
- η κ. Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
- η κ. Elizabeth Meyer, καθηγήτρια στο University of Virginia.
Θα ακολουθήσει, συναυλία μουσικής δωματίου με το TRIO UNISONO στον εσωτερικό εξώστη του δευτέρου ορόφου του Μουσείου Ακρόπολης, στις 19.30μ.μ.