Νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων τίθεται σε ισχύ σήμερα, όπως αυτός προσδιορίζεται από την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2219/9-9-2013 και αφορά τον τρόπο συμμετοχής των ασφαλισμένων. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι πλέον ο ασθενής θα επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου τη διαφορά του πρωτότυπου φαρμάκου από την λεγόμενη ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς, δηλαδή την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι σήμερα το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου από την ασφαλιστική τιμή το πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ και το 50% ο ασφαλισμένος.
Συνεπώς ο ασθενής δεν θα επιβαρύνεται εφόσον επιλέγει κάποιο φάρμακο από τα γενόσημα που έχουν την τιμή αναφοράς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα καταβάλλει όλη τη διαφορά ενώ η συμμετοχή του θα συνεχίσει να είναι 50% της διαφοράς λιανικής τιμής και ασφαλιστικής εάν δεν υπάρχει γενόσημο στην κατηγορία του πρωτότυπου σκευάσματος.
Στον νέο τρόπο αποζημίωσης εμπίπτουν τα φάρμακα για τις συνηθέστερες παθήσεις που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, 5.275 φάρμακα «πέρασαν» στα συνταγολόγια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γιατρών και των φαρμακοποιών. Στα 3.385 (ποσοστό περίπου 64%) αλλάζει η συμμετοχή των ασφαλισμένων, με τη διαφορά να την επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου (100%) πλέον ο ασφαλισμένος. Περίπου το 36% των σκευασμάτων με ασφαλιστική τιμή μένει ως έχει και διατηρεί το 50-50.
Τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων καταγγέλλει ο ΙΣΑ
Τεράστια προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς πρόκειται να δημιουργήσει η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2219/9-9-2013, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στο πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οδηγούμαστε σε ασθενείς πολλών ταχυτήτων σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν την διαφορά από τη τιμή αναφοράς και σε εκείνους που θα επιλέξουν το φάρμακο που αντέχει η τσέπη τους.
Πηγή: protothema.gr