Υπογράφτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων. Η σύμβαση θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την υπογραφή της και από το Δήμο Ιωαννιτών, που είναι το τρίτο συμβαλλόμενο μέλος. Το μοναδικό μουσείο αργυροτεχνίας στην Ελλάδα, θα γίνει στα Γιάννενα, με φορέα υλοποίησης το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Το μουσείο θα κατασκευαστεί στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ και συγκεκριμένα θα φιλοξενηθεί στον προμαχώνα και στα παλιά μαγειρεία, τα οποία μέχρι σήμερα είναι αναξιοποίητα. Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου, προβλέπεται διαμόρφωση του κελύφους των κτιρίων αυτών, κατασκευές της όψιμης τουρκοκρατίας, και εγκατάσταση σε αυτό μόνιμης έκθεσης η οποία θα «υπακούει» στους κανόνες της σύγχρονης μουσειολογίας. Η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Ασπασία Λούβη με δήλωσή της αναφέρει: «Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, το μουσείο ανήκει στο υπουργείο. Εμείς είμαστε απλοί διαχειριστές και αναλαμβάνουμε επιπλέον και το κόστος λειτουργίας του για 50 χρόνια. Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου θα υπάρχουν και δείγματα δουλειάς των αργυροχόων της πόλης, στα εργαστήρια των οποίων θα παραπέμπονται οι επισκέπτες. Το Ίδρυμα ευελπιστεί, βάσει και της εμπειρίας που έχει από άλλα θεματικά μουσεία στη χώρα, ότι κάθε χρόνο οι επισκέπτες θα είναι τουλάχιστον 60.000, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα της περιοχής”.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, είναι θεματικό-τεχνολογικό, πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην προβιομηχανική εποχή. Ταυτόχρονα είναι και περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροτεχνίας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και μετά, ωστόσο δεν λείπουν αναφορές και στο παρελθόν. Το έργο αναπτύσσεται εντός του Κάστρου (Ιτς Καλέ) στο δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης. Για την ανάπτυξη του έργου έχουν προσδιοριστεί δέκα υποέργα. Πρόκειται για τα ακόλουθα:
-Αποκατάσταση τμήματος Κάστρου Ιωαννίνων για τη δημιουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας.
-Ειδικές εκθετικές κατασκευές
-Γραφιστική σύνθεση εποπτικού υλικού
-Οπτικοακουστικές παραγωγές
-Πολυμεσικές διαδραστικές εφαρμογές
-Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
-Ειδικός φωτισμός
-Έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός
-Συγκρότηση, τεκμηρίωση, συντήρηση και επιμέλεια της συλλογής και του εποπτικού υλικού
-Ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας.
Ως χώρος διαμόρφωσης του έργου ορίζεται τμήμα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ (κτίριο μαγειρείων, δυτικός προμαχώνας), το οποίο παραχωρήθηκε προσωρινά με υπουργική απόφαση και μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ.