Η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα τους τελευταίους μήνες δεν έχει κοπάσει. Με αφορμή την Ελλάδα, οι δύο άντρες έχουν διασταυρώσει πολλές φορές τα ξίφη τους, καθώς η διάσταση των απόψεων τους είναι εμφανής.
Εκτός όμως, από την Ελλάδα, στα δύο υπουργεία επικρατούν εντελώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, όπως εξηγεί το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά«διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση», αναφέρει το Spiegel. Εκτός τούτου, ο κ. Σόιμπλε ζητά ένα «τείχος προστασίας» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Κομισιόν. Θα πρέπει να εμποδίσουμε «να διακινδυνευθεί ο ρόλος της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών με την ανάληψη ενός ολοένα και μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου εκ μέρους της». Πέραν τούτου «θα πρέπει να αποκλεισθούν νέοι μηχανισμοί μόνιμης μεταφοράς πόρων μεταξύ των χωρών μελών», σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού.
Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας απέναντι σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Προτείνει δε μεταξύ άλλων «να εισαχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένας “χρυσός κανόνας”, ο οποίος να επιτρέπει -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- μελλοντικές επενδύσεις, μέσω κρατικών δανείων», όπως προκύπτει από τα ίδια έγγραφα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνει στο έγγραφό του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μονομερή του στάση στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και για το γεγονός ότι παραμελεί την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.
«Χαιρετίζω ρητά το γεγονός ότι η Κομισιόν στις προτάσεις της για την νομισματική Ένωση προσανατολίζεται πέραν της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής και της δημοσιονομικής τεχνικής», γράφει ο κ. Γκάμπριελ αναφερόμενος στις προτάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης.
«Αυτό πρέπει και να κάνουμε τώρα. Η πολιτική των κόκκινων γραμμών πρέπει να τελειώνει», όπως τονίζει.